"Viņi te braukā piedzērušies, medī, ierocis vienmēr mašīnā." Jauna informācija par Kurzemē nošauto gulbi (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto ar nošauto gulbi Rubas ciemā, Saldus novadā
Foto ar nošauto gulbi Rubas ciemā, Saldus novadā Foto: FOTO: Ekrānšāviņš no Facebook

Svētdien, 28. aprīlī, sociālā tīkla "Facebook" lietotājs Jānis Orbidāns dalījies ar ziņu, ka Kurzemē, Saldus novada ciemā Ruba, ticis nošauts viens no diviem gulbjiem, kuri jau ilggadēji tur sezonāli mitinājušies. Jāņa tēvs Intars ir pārliecināts, ka zvērību pastrādājis kāds no vietējiem medniekiem, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Notikuma aculiecinieks stāsta, ka aizdomas par to, ka noziegumu varētu pastrādāt kāds no medniekiem nav bez pamata. Pavisam netālu no vietas, kur tika atrasts nošautais gulbis, ir vietējā Rubas medību kolektīva māja, kurā mednieki parasti sadala medījumu. Intars uzskata, ka vainīgs varētu būt tieši kāds no vietējiem medniekiem.

"Mani biedē, ka mūsu vidū staigā cilvēki, kuriem kategoriski nedrīkstētu būt ierocis, šauj pa to, ko viņi ierauga. Viņi te braukā piedzērušies, medī, ierocis vienmēr mašīnā. Brauc un šauj ko grib, neskatoties uz liegumiem,"

emocionāli stāsta Intars.

Raidījumam "Bez Tabu" viņš stāsta, ka uzreiz pēc gulbja līķa atrašanas sazinājies ar vietējā Rubas medību kolektīva vadītāju.

"Izsaucu vietējo medību kolektīva vadītāju, lai apstiprina, ka gulbis nošauts. Vēlāko sarunu laikā izrādījās, ka vismaz divi medību kolektīva biedri pabraukuši garām nošautajam putnam, bet nav likušies ne zinis. Bija pilnīgi pie vienas vietas," stāsta Intars.

Ņemot vērā vienaldzību ar ko saskāries vīrietis, viņš meklēja palīdzību pie policijas. Taču arī tur saņēmis pārsteidzošu atbildi. 

"Vietējais inspektors lepni pateica, ka viņam ir brīvdiena un ka uz viņu tas neattiecas," stāsta Intars.

Taču vīrietis nebija gatavs padoties. Vēlāk viņš sazinājies ar citiem policistiem, kuri ieradās, bet nebija ieinteresēti un ignorēja faktu, ka aizsargājamais putns ir nošauts.

"Es viņiem teicu, lai piefiksē faktu - nofotografē. Viņi pateica, ka neesot tādas aparatūras. Kad prasīju, vai nav telefonu, atbildēja, ka neesot. Bija skaidrs: visiem vienalga, gribēja atkratīties no tās lietas."

Vēlāk likumsargi atgriezušies un savākuši putnu. Intars uzskata, ka policistiem licis sarosīties dēla ievietotais raksts sociālajā tīklā, kurā uzrunāja arī likumsargus. Tagad Valsts policijā stāsta, ka gulbis patiesi nošauts.

Eduards Boļšakovs Valsts policijas Saldus iecirkņa priekšnieks atzīst, ka ir notikušas nelikumīgas medības.

"Uz doto brīdi, lai noskaidrotu apstākļus, policija uzsākusi administratīvo lietvedību. Latvijā gulbji nav medījami. Nelikumīgās darbības ir sodāmas ar naudas sodu no 40 līdz 700 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīku (ieroci), kā arī, ja nelikumīgi medījis mednieks, likums paredz arī medību tiesību atņemšanu uz trim gadiem. Mēs meklējam vainīgo personu."

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu