Latvijas hokeja izlase dramatiskā cīņā piekāpjas Zviedrijai (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas hokeja izlase pirmdien Bratislavā pasaules čempionāta sestajā mačā ar rezultātu 4:5 (0:1, 1:1, 3:3) piekāpās iepriekšējo divu meistarsacīkšu uzvarētājai Zviedrijai.

Līdz ar neveiksmi Latvija zaudēja pat teorētiskas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā. Čempionāta noslēgumā latvieši otrdien cīnīsies ar Norvēģiju.

Latvijas izlases labā trīs vārtus guva Roberts Bukarts, bet vienu reizi precīzs bija Jānis Jaks. Pretiniekiem izcēlās Elīass Petešons, Ādrians Kempe, Antons Landers, Patriks Hērnkvists un Deniss Rasmusens.

Latvijas izlases rindās par labāko spēlētāju tika atzīts Bukarts, bet zviedriem šo godu izpelnījās Kempe.

Spēles ievadā abas komandas bija piesardzīgas, taču tuvāk gūtiem vārtiem bija Zviedrijas hokejisti, kuri pirmajās minūtēs noklaudzināja Kristera Gudļevska sargāto vārtu stabiņu. Pirmā perioda vidū latviešus mazākumā atstāja Oskars Batņam, zviedriem 11.minūtē realizējot vairākumu. Uzlecošā zvaigzne Petešons no aizvārtes saņēma Gabriela Landeskoga piespēli un ar spēcīgu raidījumu no iemetienu apļa raidīja ripu vārtos.

Uzreiz pēc zaudētajiem vārtiem laba izdevība bija Teodoram Bļugeram, taču Henriks Lundkvists bija savos uzdevumu augstumos, kamēr pāris minūtes vēlāk netika izmantots izgājiens trijatā pret vienu pretinieku aizsargu. Zviedrijas hokejisti turpināja turēt augstu tempu, kā rezultātā Oskars Cibuļskis par klupināšanu saņēma divu minūšu sodu, taču šoreiz "trīs kroņus" izdevās apturēt. Perioda turpinājumā pārsvars bija pasaules čempioniem, taču bīstamas epizodes pie Latvijas vārtiem netika radītas.

Galerija: Pasaules čempionāts hokejā: Latvija - Zviedrija

Otrā perioda pirmajās minūtēs Zviedrijas hokejisti vētraini uzbrukuma Latvijas izlases cietoksnim, vienā no epizodēm Gudļevskim glābjot latviešus. Perioda astotajā minūtē Latvija tika pie pirmās iespējas spēlēt vairākumā - tajā pēc brāļu Bukartu saspēles Roberts trieca ripu vārtu stūrī, trešdaļas devītajā minūtē panākdams izlīdzinājumu. Uzreiz pēc tam Landeskogs noklaudzināja Latvijas izlases vārtu stabu.

Perioda 14.minūtē gan zviedri atjaunoja vadību. Uzbrukumu ar tālu piespēli ievadīja Lundkvists, bet ar zibenīgu metienu vārtos noslēdza Kempe. Zviedri turpināja kontrolēt cīņas gaitu, taču ar rezultatīvām darbībām tas nenoslēdzās. Savukārt latvieši perioda priekšpēdējā minūtē neizmantoja lielisku izdevību izslidot divatā pret vienu pretinieku aizsargu. Pēdējā minūtē zviedri palika mazākumā, bet šajā periodā Latvija vairākumu neizmantoja.

Otrā perioda otrajā minūtē kuriozā epizodē Matīass Ēkholms pats ieraidīja ripu savos vārtos. Kā pēdējais no latviešiem ripai pieskārās Roberta Bukarts, kuram tika pieskaitīts precīzais metiens. Trīs minūtes vēlāk rezultāts bija jau 3:2 Latvijas izlases labā. Pēc zviedru kļūdas savā aizsardzības zonā nepieskatīts pie pretinieku vārtiem pieslidoja Jaks, kurš ar precīzu raidījumu noslēdza paša iesākto uzbrukumu.

Gūtie vārti nedaudz atvēsināja pretiniekus, kamēr Latvija kļuva arvien aktīvāka. Perioda septītajā minūtē gan neizdevās izmantot izgājienu divatā pret vienu zviedru aizsargu. Pāris minūtes vēlāk zviedri panāca izlīdzinājumu, samērā vieglu, bet precīzu metienu pa vārtiem izdarot Landeram. Jau periodā 11.minūtē zviedri bija vadībā - Uvim Balinskim salaužot nūju, viņa pretspēlētājs Hērnkvists nonāca pie vārtiem un raidīja ripu tīklā.

Pāris minūtes vēlāk par pretinieka nūjas turēšanu uz noraidīto soliņa devās Lauris Dārziņš, taču pasaules čempioni vairākumu nerealizēja. Trīsarpus minūtes pirms pamatlaika beigām Roberts Bukarts nokārtoja "hat-trick" un izlīdzināja rezultātu - latviešu uzbrucējs no gaisa raidīja vārtos atlēkušo ripu un panāca 4:4. Zviedrijas soliņš uzskatīja, ka pirms tam bija aizmugures situācija, un ņēma trenera izaicinājumu. Tiesneši vārtus ieskaitīja, tādējādi Zviedrijai tika piešķirtas divas soda minūtes.

Vairākumā latvieši saasināja uzbrukumus zviedru vārtiem, bet pusotru minūti pirms pamatlaika beigām vārtsargs tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, jo Latvijai vajadzēja uzvaru pamatlaikā. Pusminūti pirms pamatlaika beigām Deniss Rasmusens raidīja ripu Latvijas izlases vārtos un sarūpēja Zviedrijai uzvaru.

Jau ziņots, ka Latvija turnīru iesāka ar uzvaru 5:2 pār Austriju, pēc tam sekoja zaudējums 1:3 Šveicei, otrdien tika gūts panākums 3:0 pār Itāliju, ceturtdien ciesta neveiksme 3:6 pret Čehiju, bet sestdien - 1:3 pret Krieviju.

Tikmēr Zviedrija čempionātu sāka ar zaudējumu 2:5 Čehijai, pēc tam sekoja trīs pārliecinošas uzvaras pār Itāliju (8:0), Norvēģiju (9:1) un Austriju (9:1), bet sestdien sīvā cīņā ar 4:3 tika uzveikta Šveice.

Apakšgrupu turnīra noslēgumā Latvija otrdien plkst.17.15 cīnīsies ar Norvēģiju.

Latvijas izlases rindām ātrāk kā citus gadus pievienojās šogad Nacionālajā hokeja līgā (NHL) debitējušie Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers. Uzbrucēji šosezon hokeja Mekā izcēlās attiecīgi ar 14 un desmit rezultativitātes punktiem. Tāpat sastāvā šogad ir pieredzes bagātais Lauris Dārziņš, kurš iepriekšējo reizi pasaules čempionātā spēlēja 2015.gadā, kad izcēlās ar trīs gūtiem vārtiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt otrdien NHL Stenlija kausā zaudējumu piedzīvoja vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" un viņš izlasei pievienojās Bratislavā.

Debija pasaules čempionātos ir uzreiz sešiem hokejistiem - vārtsargam Gustavam Grigalam, kā arī uzbrucējiem Oskaram Batņam, Emīlam Ģēģerim, Tomam Andersonam, Rihardam Marenim un Mārtiņam Dzierkalam. Tiesa, Andersons tā arī vēl nav pieteikts čempionātam.

Pēc spēles ar Šveici pirksta lūzuma dēļ čempionāts beidzās uzbrucējam Rodrigo Ābolam, kura vietā meistarsacīkstēm tika pieteikts cits uzbrucējs Māris Bičevskis, kurš vēl aprīlī tika atskaitīts no valstsvienības, taču vēlāk tika izsaukts atpakaļ. Tāpat savainojuma dēļ čempionātu neturpina arī Guntis Galviņš.

Latvijas hokeja izlases kapteinis čempionātā ir pieredzējušais uzbrucējs Lauris Dārziņš, kura asistenti ir aizsargs Kristaps Sotnieks un uzbrucējs Roberts Bukarts.

Sotniekam šis ir 11.pasaules čempions pēc kārtas, bet vispieredzējušakais ar savām nu jau 13.meistarsacīkstēm ir Guntis Galviņš. Devīto reizi čempionātā piedalās Dārziņš un Gints Meija, astotās meistarsacīkstes ir Mikam Indrašim un Ronaldam Ķēniņam, bet savu septīto turnīru elites divīzijā sagaidījuši Oskars Cibuļskis un Roberts Bukarts.

Šogad čempionātā izlasei jāiztiek bez vairākiem pamatsastāva spēlētājiem. Jau priekšlaicīgi bija zināms, ka šogad nevarēs palīdzēt pieredzējušais uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kurš pērn atgriezās valstsvienībā. Tāpat izlasē neredzēsim NHL un AHL spēlējošos uzbrucējus Zemgu Girgensonu un Ņikitu Jevpalovu, jo abi sportisti šovasar vēlas koncentrēties jaunu līgumu noslēgšanai. Šogad būs jāiztiek arī bez vārtsargiem Jāņa Kalniņa, Ivara Punnenova un uzbrucējiem Andra Džeriņa, Edgara Kuldas, Vitālija Pavlova un Miķeļa Rēdliha, tāpat pēdējā dienā pirms došanās uz čempionātu noskaidrojās, ka valstsvienības ilggadējais līderis Kaspars Daugaviņš potītes traumas dēļ nedosies uz meistarsacīkstēm.

Zīmīgi, ka šogad tikai otro reizi kopš 2002.gada izlasē nav redzams neviens no brāļiem Rēdlihiem, jo ne Miķelis, ne Jēkabs, ne Krišjānis tajā nespēlē, lai gan pēdējais no viņiem centās iekļūt komandā.

Tikmēr Zviedrija uz pasaules čempionātu devusies ar 21 NHL hokejistu, bet par pēdējo papildinājumu kļuva Kolorādo "Avalanche" uzbrucējs Gabrieks Landeskogs. Šosezon rezultatīvākais NHL bija Kalgari "Flames" uzbrucējs Elīass Lindholms, kurš 81 spēlē guva 27 punktus un veica 51 rezultatīvu piespēli. Tāpat zviedriem talkā devies NHL sezonas labākā debitanta balvas kandidāts Elīass Petešons.

Zviedrija ir Latvijas izlase biežākā pretiniece pasaules čempionātos. Abas izlases spēkojušās 16 reizes, Latvijai izcīnot tikai vienu uzvaru 2009.gadā pēcspēles metienu sērijā, vienam mačam noslēdzoties neizšķirti, bet 13 - ar Zviedrijas izlases uzvaru. Latvija ar Zviedriju pērn tikās ceturtdaļfinālā, latviešiem sīvā cīņā ciešot zaudējumu ar 2:3.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, divreiz tiekoties ar Francijas, Krievijas un Šveices izlasēm. Sagatavošanās ciklu valstsvienība iesāka viesos 19.aprīlī ar uzvaru 3:2 pēcspēles metienos pār Franciju, bet pēc divām dienām izlase atzina šīs pašas komandas pārākumu ar 0:2. Nākamās divas spēles tika aizvadītas uz "Arēnas Rīga" ledus, kur Boba Hārtlija trenētā komanda spēkojās ar zvaigžņoto Krievijas izlasi, pirmo spēli zaudējot ar 2:4, bet dienu vēlāk, 25.aprīlī Latvijas izlase ar 2:1 svinēja savu otro uzvaru. Pēdējās divas pārbaudes spēles valstsvienība aizvadīja Šveicē, abos mačos tika piedzīvoti zaudējumi ar 1:4 un 0:2.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijas izlases bilance pārbaudes spēlēs ir nedaudz labāka. Ja pērn pirms gaidāmā pasaules čempionāta izlase bija zaudējusi 11 pārbaudes mačos pēc kārtas, šogad sešās aizvadītajās cīņās izdevās gūt divus panākumus un demonstrēt saturīgu spēli arī pret tādu hokeja grandu kā Krievija.

Pagājušajā gadā Latvijas izlase pasaules čempionātā izcīnīja četras uzvaras un cieta trīs zaudējumus, kas ļāva kvalificēties ceturtdaļfinālam, tomēr tajā tika piedzīvots zaudējums ar 2:3 tā čempionāta uzvarētājai Zviedrijai. Valstsvienība planētas meistarsacīkšu labāko astoņu komandu pulku sasniedza pirmo reizi kopš 2009.gada.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā (" pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlē ar Zviedriju:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo");

aizsargi - Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Artūrs Kulda (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskās koledža, NCAA);

uzbrucēji - Miks Indrašis (Maskavas "Dinamo", KHL), Rihards Bukarts (Diseldorfas EG, Vācija), Gints Meija, Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Mārtiņš Dzierkals, Rihards Marenis, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Roberts Bukarts (Prāgas "Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators", NHL), Māris Bičevskis ("Mountfield").

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs spēlē ar Latviju:

vārtsargi - Jākobs Markstrems (Vankūveras "Canucks", NHL), Henriks Lundkvists (Ņujorkas "Rangers", NHL);

aizsargi - Ēriks Gustafsons (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Matīass Ēkholms (Nešvilas "Predators", NHL), Olivers Ēkmans-Lāšons (Arizonas "Coyotes", NHL), Markuss Petešons (Pitsburgas "Penguins", NHL), Roberts Hegs (Filadelfijas "Flyers", NHL), Ādams Lāšons (Edmontonas "Oilers", NHL), Jons Klinberjs (Dalasas "Stars", NHL);

uzbrucēji - Elīass Lindholms (Kalgari "Flames", NHL), Elīass Petešons (Vankūveras "Canucks", NHL), Patriks Hērnkvists (Pitsburgas "Penguins", NHL), Oskars Lindblūms (Filadelfijas "Flyers", NHL), Jespers Brats (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Luī Ēriksons (Vankūveras "Canucks", NHL), Ādrians Kempe (Losandželosas "Kings", NHL), Markuss Krīgers (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Viljams Nīlanders (Toronto "Maple Leafs", NHL), Deniss Rasmusens (Magņitogorskas "Metallurg", KHL), Antons Landers (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Gabriels Landeskogs (Kolorādo "Avalanche", NHL).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu