Brasas tilta noslēpums, kas atklājies remontdarbu laikā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brasas tilts Rīgā gaida remontu.
Brasas tilts Rīgā gaida remontu. Foto: Zane Bitere/LETA

Šobrīd aptuveni mēnesi remonta stāvoklī esošā Brasas tilta pārbūves darbi ir apturēti. Atklājies, ka Brasas tilta remonta laikā būvnieki uzgājuši apbedījuma vietas, ziņo raidījums "4. studija".

RD Satiksmes departamenta (RDSD) pārstāve Una Ahuna-Ozola komentē situāciju saistībā ar ieilgušo procesu: "Būvdarbi uz Brasas tilta ir apstājušies, tādēļ ka, rokot sliežu daļā, tuvāk kapiem tika atrasti apbedījumi."

Šobrīd atrasti ir pieci apbedījumi un procedūra nosaka, ka būvdarbi ir jāpārtrauc, kā arī nepieciešams informēt attiecīgās iestādes par tālākajiem norādījumiem.

Skaidrs gan nav tas, kādēļ darbi ir pārtraukti visā teritorijā. Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāvis, arheologs Jānis Asaris spriež, ka atsegtie apbedījumi varētu būt ne vienīgais iemesls darbu apturēšanai. NKMP ar būvdarbu veicējiem esot vienojušies, ka zemes darbi būtu jāpārtrauc tikai zonā, kurā apbedījumi atrasti, kā arī aptuveni 30 m robežā Rīgas vēsturiskā centra virzienā.

Una Ahuna-Ozola skaidro, ka pagaidām tiek izvērtētas vietas, kurās potenciāli vēl varētu atrasties apbedījumi.

Jānis Asaris ir pārliecināts, ka, būvējot Brasas tiltu, daļa teritorijas pārklājās ar bijušajiem Garnizona kapiem – pēc viņa domām, apbedījumi ir datējami ar 19. un 20. gadsimta miju un apbedītie ir Krievijas armijas karavīri. Šobrīd tiek spriests par pārapbedīšanas procesu un vietu, kuru ierādīs Rīgas Kapsētu pārvalde.

Būvdarbi atsāksies, līdzko apstiprināsies, ka citu apbedījumu teritorijā nav, un visas iesaistītās puses būs vienojušās par veicamajiem pienākumiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu