Internetā pārdod I šķiras Triju zvaigžņu ordeni. Valsts prezidenta Ordeņu kapituls šaubās par sludinājuma informāciju (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Triju zvaigžņu ordenis. Ilustratīvs attēls.
Triju zvaigžņu ordenis. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Sludinājumu portālā "ss.com" par 5 000 eiro tiek tirgots, iespējams, I šķiras Triju zvaigžņu ordenis, taču Valsts prezidenta Ordeņu kapituls sludinājuma tekstā saskata tā autentiskumu apstrīdošu informāciju.

Kā stāsta Ordeņu kapitula kanclere Karina Pētersone, līdz 1940. gadam Triju Zvaigžņu ordeņa pirmā šķira piešķirta 285 personām - gan Latvijas pilsoņiem, gan ārvalstu vadītājiem, sūtņiem, ministriem, augsta līmeņa dažādām amatpersonām.

Tiek pieļauts, ka pārdošanā nonācis tieši šī laika apbalvojums. Savukārt kopš 1995. gada pirmās šķiras ordenis piešķirts aptuveni 100 personām.

Pētersone pauda, ka, aplūkojot sludinājumam pievienoto ordeņa fotogrāfiju, viņai liekas, ka tas ir pirmskara laika Triju Zvaigžņu ordenis.

Taču šaubas par ordeņa autentiskumu Ordeņu kapitulam raisījis sludinājuma teksts, kurā minēts, ka ordeņa komplektā nav tikai pie smokinga spraužamā mazā krustiņa lentīte, kas iepriekšējam īpašniekam esot nozagta.

Pētersone skaidroja, ka līdz 2010. gadam Triju Zvaigžņu ordeņa komplektā nebija miniatūras ordeņa zīmes, ko saskaņā ar tā nēsāšanas kārtību izmanto oficiālos pasākumos pie smokinga.

Ordeņu kapitula kanclere norādīja, ka Valsts apbalvojumu likums nenosaka, ka ordeņi, piemēram, pēc to saņēmēju nāves, būtu jānodod atpakaļ kapitulam - tos parasti glabā viņu tuvākie piederīgie, kuriem ir tiesības ordeņus arī pārdot.

Šī iemesla dēļ Ordeņu kapituls var tikai ieteikt pārdošanā izliktā ordeņa autentiskumu pārbaudīt Latvijas proves birojā, kas var konstatēt, vai attiecīgais apbalvojums ir izgatavots no sudraba un ir apzeltīts.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu