10 mācības par naudu, kuras Jums jāapgūst

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ideālā pasaulē mācība par naudu tiktu iekļauta vispārējās izglītības programmā un, absolvējot skolu, ikvienam būtu pilnīgi skaidrs, kā turpmāko dzīvi veiksmīgi menedžēt savas finanses, kādēļ jāpievērš uzmanība kredītprocentiem saņemot aizdevumu un citiem saistītiem jautājumiem, tomēr tā nav. Tādēļ šajā rakstā apkopotas svarīgas mācības par naudu, kuras noteikti būtu jāzin katram.

1. Kā domāt par naudu

Cilvēku jūtas attiecībā uz naudu ir ļoti sarežģītas – sākot no bailēm, līdz bagātības sasaistei ar alkatību un līdz pat atklātam naidam. Lielā mērā šīs jūtas ir atkarīgas no audzināšanas, un tā, kāda ir attieksme sabiedrībā, kurā tiek pavadīta ikdiena.

Lai atbrīvotos no iracionālām bailēm vai naida, ir sev jādefinē, kas tad ir nauda, kam tā ir nepieciešama, un jāpanāk, ka spējat aktīvi domāt par naudu un nejūtaties par to vainīgs, jo, lai veiksmīgi pārvaldītu savu naudu, tā ir dienu no dienas jākontrolē.

2. Kā runāt par naudu

Sarunāties par naudu ar savu dzīvesbiedru vai ģimenes locekļiem var būt daudz sarežģītāk nekā varētu šķist, jo sabiedrības iespaidā naudas apspriešana ir ļoti kutelīgs sarunu temats. Tomēr, lai komunikācija kļūtu vieglāka, nepieciešams biežāk par šo tematu runāt, kas savukārt ļauj daudz veiksmīgāk plānot naudas tērēšanu, jo plānošanā iesaistītas visas puses.

3. Kā sadalīt naudu tā, lai pietiktu visam mēnesim

Ja katru reizi nedēļu pirms algas dienas jāmeklē kāds, no kā aizņemties, jo naudas vairs nepietiek, risinājums ir pavisam vienkāršs – vai nu jāpelna vairāk, vai jātērē mazāk. Šādā situācijā jānosaka strikts tērēšanas limits, vispirms apmaksājot svarīgākos rēķinus, piemēram, īre, komunālie pakalpojumi, kredītu maksājumi, telefona rēķini, pēc tam precīzi saplānojot gan lielākus, gan ikdienas tēriņus, tādējādi izvairoties no nepatīkamiem pārsteigumiem tukša bankas konta izskatā mēneša beigās.

4. Kā veiksmīgi plānot budžetu

Budžeta plānošana ir lielisks līdzeklis, kas ļauj pārskatāmi atspoguļot gan plānotos ienākumus, gan paredzamos izdevumus. Lai sasniegtu rezultātus, nepieciešams plānot katru mēnesi, un šajā sakarā finanšu eksperte Šellija Kempbela iesaka izveidot 3 budžeta izmaksu variantus – zemu, vidēju, augstu – un mēneša sākumā izvēlēties vienu no šiem.

5. Kā prioritizēt tēriņus

Tēriņu plānošana nenozīmē to, ka naudu var tērēt tikai praktiskiem pirkumiem un rēķinu apmaksai. Ir iespējams gan apmeklēt koncertus, gan doties atpūtas braucienā, gan iegādāties jaunu auto, tikai šīs vēlmes jāatspoguļo budžeta plānā kā prioritāte konkrētā mēnesī, tādējādi saplānojot līdzekļus, ko novirzīt mērķa izpildei.

6. Kā gudri iekrāt

Uzkrājuma veidošana nebūt nenozīmē pilnīgi visu, kas paliek pāri pēc ikdienas tēriņiem, novirzīt uzkrājuma veidošanai. Svarīgākais ir attīstīt šo krāšanas ieradumu izveidojot plānu, kurā nosprausts krāšanas mērķis un termiņš, tādējādi nospraužot konkrētu summu, kas katru mēnesi novirzāma iekrājumiem.

7. Veidot pensiju fondu

Lai arī vecumdienās saglabātu tādu pašu dzīves līmeni, nepieciešams pašam veidot savu pensijas uzkrājumu. Atliek izvēlēties izdevīgāko pensiju plānu, uzticamāko uzņēmumu, kas nodrošina šo pakalpojumu, un noformēt ikmēneša maksājumu.

8. Aizņemties atbildīgi

Pirms noformēt kredītu, noteikti jāsalīdzina visi pieejamie varianti – kāda ir kredīta summa, kāda būs procentu likme, kāds būs atmaksas termiņš, vai ir konkrēts atmaksas grafiks. Apkopojot visu šo informāciju arī tiks atrasts vislabākais risinājums.

Piemēram, aizņemoties pie Creamcredit.lv, Jums ir iespēja saņemt aizdevumu līdz pat 10 000 eiro ar precīzu atmaksas grafiku, bez slēptiem maksājumiem. Naudas kredīts ir atbildība, tādēļ pirms pieteikšanās rūpīgi jāapsver iespēja kredītu atmaksāt.

9. Likt naudai strādāt savā labā

Veidot uzkrājumu krājkontā ar fiksētu procentu likmi, ieguldīt naudu vērtspapīros vai ieguldījumu fondos, izmantojot brokeru pakalpojumus – šie ir tikai daži no veidiem, kā iespējams likt jau esošajai naudai nopelnīt vēl.

10. Sekot līdzi savai naudai

Lai sekotu līdzi konta atlikumam vai uzkrājuma summai – saņemot konta izrakstu no bankas reizi mēnesī, izmantojot aplikāciju viedtālrunī, sekojot līdzi internetbankā – galvenais noteikums ir nevis izmantot tādu risinājumu, kāds ir populārs, bet gan tādu, kāds ir visērtākais Jums.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu