Fotostāsts: Saulaina, bet baisa diena. Kā Lietuvā filmēja pasaulē populāro seriālu "Černobiļa" (7)

Fotouzņēmums no HBO seriāla "Černobiļa" uzņemšanas. Foto: 15min/Lukas Balandis
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pašmāju un pasaules seriālu cienītājus pārsteidzis jauns vēsturiskais seriāls - "Černobiļa", kurā dramatiski tiek apskatīta 1986. gada Černobiļas AES kodolnelaime, kā arī tās katastrofālās sekas visu iesaistīto dzīvēs. Liela daļa seriāla ainu uzņemtas Lietuvā, kur filmas veidotāji atlasījuši vietas, kas rada pilnasinīgāko astoņdesmito gadu beigu atmosfēru. Portāls "Apollo" piedāvā ieskatīties plašu atzinību guvušā seriāla Lietuvas filmēšanas aizkulisēs.

Kompānijas HBO seriāls ir pārsteidzoši populārs gan Latvijā (pieejams LMT viedtelevīzijā), gan pasaulē - tas filmu vērtēšanas vietnē "IMDb" kļuvis par visaugstāk novērtēto seriālu, apsteidzot tādus grandus kā "Troņu spēle" un "Pārkāpt robežu".

Foto: Lietuvā uzņem episko katastrofas seriālu "Černobiļa"

Seriālā dramatiskā veidā atspoguļota smagākā cilvēka izraisītā katastrofa pasaules vēsturē.

Foto: 15min/Lukas Balandis

1986. gada 26. aprīlī Ukrainas teritorijā drošības pārbaudes laikā eksplodēja viens no Pripjatas AES kodolreaktoriem. Radioaktīvo nokrišņu daudzums 400 reizes pārsniedza Hirosimas bumbas sekas.

Foto: Laikā iesprūdusī Černobiļa

» Černobiļa: Mazāk zināmi fakti par postošāko kodolnelaimi pasaulē

Tiek uzskatīts, ka tuvākajos gados pēc postošās kodolkatastrofas dzīvību radiācijas izraisītu slimību un vēža dēļ zaudējuši starp četriem un 250 000 cilvēkiem.

Foto: 15min/Lukas Balandis

Seriāla "Černobiļa" galvenais varonis ir zinātnieks Valērijs Legasovs, kuru atveido pasaulslavenais britu aktieris Džareds Heriss. Legasovam kā speciālistam Kremlis uzdevis izmeklēt notikušo katastrofu.

Foto: 15min/Lukas Balandis

Seriālā tāpat atveidoti Padomju savienības varas centieni noklusēt notikušā patiesos apmērus un nozīmību tūkstošiem civiliedzīvotāju, kareivjiem un kodolreaktora darbiniekiem.

» No dārzeņiem līdz radioaparātiem. Cik liels radiācijas daudzums ir bīstams cilvēkam?

Džareds Heriss
Džareds Heriss Foto: 15min/Lukas Balandis

Pripjatas pilsētas ainas filmētas Viļņā, Fabijonišķu mikrorajonā, savukārt kodolreaktora kadri filmēti Ignalinas pilsētā, netālu no kuras atrodas 2009. gadā slēgtais Ignalinas AES. Atsevišķas seriāla ainas uzņemtas arī Kauņā. Seriāla veidotāji filmējuši arī Ukrainā - Kijevā, kā arī pašā Černobiļā.

Foto: 15min/Lukas Balandis

Seriālā attēlotais lielā mērā atbilst patiesajiem Černobiļas AES traģēdijas notikumiem, taču kopumā uzskatāms par fikciju.

Viens no interesantākajiem seriāla tēliem ir Ulana Komjuka, kuru tēlo aktrise Emīlija Vatsone - viņas tēls ir izveidots no vairākiem zinātniekiem un zinātniecēm, kuri pēc traģēdijas veica līdzīgus pienākumus. 

Foto: 15min/Lukas Balandis

Aktieri oriģinālversijā viens ar otru runā angļu valodā, taču viss teksts, kas izskan caur kādām ierīcēm - radio, ārkārtas telefonu ierakstiem, televīziju vai megafoniem - ir krievu valodā.

Foto: 15min/Lukas Balandis

Seriālā dzirdama īpaša, atmosfēriska fona mūzika. Tās autore, komponiste un čelliste Hildura Gudnadottira devusies uz slēgto Ignalinas AES Lietuvā, kur ar skaņu inženiera palīdzību ierakstījusi apkārtējās vides skaņas. Iegūtais materiāls vēlāk izmantots par pamatu spocīgajam muzikālajam fonam.

Video: Seriāla "Černobiļa" reklāmas rullītis

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu