Jaunievēlētā operas un baleta valde sola paplašināt repertuāru un noturēt sabiedrības interesi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes locekļu amata kandidāti, bijušais operdziedātājs Egils Siliņš un bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par LNOB valdes konkursa rezultātiem.
Kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes locekļu amata kandidāti, bijušais operdziedātājs Egils Siliņš un bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par LNOB valdes konkursa rezultātiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunievēlētai Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdei ir līdzīgs skatījums uz valsts uzņēmuma attīstību, un jaunā vadība pieliks spēkus, lai paplašinātu repertuāru un nemazinātu sabiedrības interesi par operu, trešdien, 29. maijā, preses konferencē paziņoja LNOB vadības amatu konkursa uzvarētāji.

Operdziedātājs Egils Siliņš, kurš novembrī kļūs par operas valdes priekšsēdētāju, pauda pārliecību, ka viņa 30 gadu pieredze dažādos pasaules nozīmes starptautiskos festivālos un iegūtie kontakti ļaus piesaistīt operai viesizrādes, veidot kopdarbus un aicināt režisorus iestudēt Latvijā jaunus darbus.

Tāpat kā vienu no mērķiem jaunizvēlētais operas vadītājs mākslinieciskās kompetences jomā izvirzījis Latvijas mākslinieku, kas pašlaik vairāk uzstājas ārpus Latvijas robežām, piesaistīšanu Rīgas operas skatuvei, jo viņus labprāt gaidītu gan vietējā publika, gan Rīgas viesi. Siliņš neslēpa, ka zina, kā ir saņemt aicinājumu no Latvijas "dziedāt par mazu honorāru", un gatavs jau laikus aicināt zināmus Latvijas solistus, lai viņi varētu iekļaut koncertēšanu Rīgā savā saspringtajā grafikā.

"Esmu apmierināts ar izvēlēto valdes sastāvu," komentēja Siliņš, piebilstot, ka valdei jāstrādā, lai "būtu iemesls atnākt uz operu".

Savukārt valdes locekļa amatam administratīvajā vadībā izvirzītais Sandis Voldiņš atzina, ka valdes locekļi iepazinušies vien stundu pirms preses konferences, tiekoties ar darbiniekiem. Taču šajā laikā viņš jau esot guvis pārliecību, ka valdei ir līdzīgs skatījums uz LNOB attīstību un lielu potenciālu. "Vadības nāk un iet, bet "baltais nams" paliek," komentēja Voldiņš.

Bet līdzšinējā LNOB valdes locekle Inese Eglīte, kura turpinās pārvaldīt operas finanses, uzskata, ka laikā, ko viņa jau pavadījusi amatā, izdarīts daudz gan mākslinieciskajā, gan finanšu jomā, par ko liecinot liela interese par valdes amatu konkursu. Viņa atgādināja, ka iepriekšējā konkursā bijuši deviņi pretendenti, bet šogad jau 41.

Arī kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) preses konferencē norādīja uz operas izaugsmes potenciālu, tāpēc par valdi izvēlētas personas, kas spēj redzēt šo potenciālu.

"Novēlu jaunajai valdei izdošanos. Ceru, ka tā varēs atklāt jaunus mākslinieciskās izaugsmes apvāršņus," pauda ministre, piebilstot, ka jauno valdes locekļu izvēlēšana nenozīmē, ka līdzšinējā valde strādājusi slikti, tas nozīmē vien to, ka kāds no kandidātiem ir bijis spēcīgāks.

Ministre arī neslēpa, ka, stājoties amatā 2013.gadā, viņas pirmais lēmums bija tieši operas jaunās vadības apstiprināšana. Tagad, gatavojoties nolikt ministres amata pilnvaras un kļūstot par Eiropas Parlamenta deputāti, viens no viņas darbiem atkal ir operas valdes locekļu konkursa rezultātu apstiprināšana, kas liecinot par kāda dzīves cikla noslēgšanos.

Konkursā uz LNOB valdi 20 pretendenti kandidējuši uz valdes locekļa mākslinieciskās kompetences jomā amatu, 21 uz administratīvā valdes locekļa, bet deviņi uz finanšu jomas valdes locekļa amatu.

Jau vēstīts, ka konkursā uz LNOB trim valdes locekļu amatiem par atbilstošākajiem atzīti bijušais operdziedātājs Siliņš, bijušais Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Voldiņš un līdzšinējā LNOB valdes locekle Eglīte.

Starptautisko atzinību guvušo operdziedātāju, līdzšinējo mākslinieku aģentūras "Cademi Artists" Valladolidā (Spānija) direktora vietnieku Siliņu konkursa komisija atzinusi par piemērotāko starp pretendentiem uz LNOB valdes locekļa amatu mākslinieciskās kompetences jomā.

Bijušais KM valsts sekretārs un Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Voldiņš izvirzīts valdes locekļa amatam administratīvajā vadībā, savukārt līdzšinējā LNOB valdes locekle Eglīte atzīta par piemērotāko pretendenti valdes locekles amatam finanšu jomā. Kopumā darbam LNOB vadībā bija pieteicies 41 pretendents.

Darba pienākumus jaunie valdes locekļi sāks pildīt, beidzoties līdzšinējo LNOB valdes locekļu pilnvaru termiņiem - 10.septembrī un 4.novembrī.

Ministrijā skaidroja, ka LNOB valdes locekļu konkursa pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai profesionālā izglītība, izņemot 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību, vismaz piecu gadu darba pieredze, lai profesionāli pildītu valdes locekļa uzdevumus LNOB, brīvi valsts valodas pārvaldība un vismaz divas svešvalodas, zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši par mūzikas un skatuves mākslu, zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, stratēģiskās plānošanas prasmes, orientācija uz rezultātu sasniegšanu, labas darba organizācijas un vadības prasmes, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, kā arī sadarbības un komunikācijas prasmes.

Līdztekus citiem atlases dokumentiem LNOB valdes locekļu pretendentiem bija jāiesniedz un tika izvērtēts LNOB turpmākās darbības attīstības piedāvājums, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi.

Līdz šim LNOB valdē strādāja Liepiņš, Eglīte un Daina Markova. Aģentūra LETA jau pērn vēstīja, ka Liepiņš nolēma, ka nekandidēs uz trešo pilnvaru termiņu. Savukārt Eglīte iecelta arī jaunajā valdē, attiecīgi Markova darbu LNOB valdē vairs neturpinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu