Īpatnējā konstrukcija, kas iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā "Neparastais kultūras mantojums", neviļus rada jautājumu - uz kurieni un no kurienes gan šis tilts varētu būt vedis? Tukuma novada Irlavas pagasta Sātos atrodamais tilts ir unikāla liecība par laiku pirms Otrā pasaules kara

Inženiera un Latvijas Universitātes docenta Pāvila Pāvulāna projekts - 55 metrus garš dzelzsceļa tilts - uzbūvēts 1940. gadā.

Tilta pakājē ierīkota informatīvā plāksnīte, uz kuras paskaidrots, ka tilts bijis paredzēts dzelzsceļa līnijas posmam "Tukums - Kuldīga" - daļai no ambiciozas loģistikas objektu paplašināšanas tā dēvētajos Ulmaņlaikos.

Foto: "Tilts uz nekurieni" - Ulmaņlaiku celtniecības liecība pļavas vidū

Nostāsti vēsta, ka apkārtējo zemju īpašnieki ir krietni sašutuši par sliežu tuvumu savam īpašumam un dažādos veidos centušies būvniecību atlikt un pārcelt uz kādu attālāku vietu. Galu galā nolemts rakt tuneli cauri baznīckalnam, lai mazāk skartu apkārtējos zemes īpašumus.

» Noraida iedzīvotāju prasību koriģēt "Rail Baltica" trases novietojumu Latvijā

Saskaņā ar galīgo projektu, tilts pāri Abavai iznācis zemas pļavas vidū. Jāatzīst, ka uzbēruma celšana un tuneļa rakšana būtu prasījusi milzīgus līdzekļus.

Dzelzsceļa līnija jau bijusi iezīmēta kartēs, taču tad sācies Otrais pasaules karš. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Projektu nacistiskās Vācijas okupācijas laikā centušies atsākt, taču tas kara peripetijās nav izdevies. Neskatoties uz to, ar svinu pildītā (materiāls izvēlēts izturībai un amortizācijai) betona konstrukcija stāv vēl šodien un kļuvis par iecienītu apskates objektu tiem, kas gadījušies Tukuma pusē vai izvēlējušies Tukuma - Kabiles autoceļu. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp