Atvilktnē atrasta vairāk nekā miljons mārciņu vērta šaha figūriņa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Šaha figūriņa "sargs".
Šaha figūriņa "sargs". Foto: AP/Scanpix

Figūriņa, kas atvilktnē nogulējusi 55 gadus, "Sotheby’s" izsoļu nama izsolē 2. jūlijā varētu sasniegt pat vairāk nekā vienu miljonu mārciņu lielu cenu, vēsta ASV raidorganizācija "CNN".

Kad kāds senlietu tirgotājs 1964. gadā Skotijā par sešām mārciņām iegādājās ziloņkaula šaha figūriņu, viņš vēl nezināja, ka savā īpašumā ieguvis vienu no slavenākajiem un dārgākajiem šaha piederumiem. 

Šaha figūriņa pirmo reizi tika atrasta 1831. gadā Skotijā, tomēr vēlākās atraduma gaitas ieskauj mistērija. Kopumā tika atrastas 93 no valzirga ilkņa izgrebtas figūriņas, tomēr trūka viena zirdziņa un četru “sargu”.

Foto: AP/Scanpix

Preses relīzē izsoļu nama pārstāvji atklāja, ka figūriņas, visticamāk, darinātas Norvēģijā 12. gadsimta beigās un 13. gadsimta sākumā.

No 93 figūriņām, kas tika atrastas 1831. gadā, 82 atrodas Britu muzejā Londonā, bet 11 – Skotijas Nacionālajā muzejā Edinburgā.

Jaunatklātā figūriņa ir astoņus centimetrus garš, bārdains “sargs” ar zobenu labajā rokā un vairogu kreisajā. Modernajā šahā šīs figūriņas ekvivalents ir tornis.

"Daudzus gadus šī figūriņa, ielikta maisiņā, glabājās mūsu ģimenes atvilktnē. Tā tika uzskatīta par nenovērtējamu dārgumu," paziņojumā teica ģimenes - figūriņas īpašnieces runasvīrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu