"Facebook" plāno paplašināt savu darbību un paziņo par kriptovalūtas izveidi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Facebook".
"Facebook". Foto: Reuters / Scanpix

Otrdien, 18. jūnijā, "Facebook" paziņoja, ka plāno ieviest savu kriptovalūtu, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

"Facebook" lietotāju skaits visā pasaulē pārsniedz divus miljardus, un nu kompānija nolēmusi, ka vēlas ieviest arī savu norēķinu sistēmu, kas būtu līdzīga "Bitcoin". Jauno kriptovalūtu varēs izmantot visā pasaulē.

Kriptovalūtas, ko sauks "Libra", izstrādē "Facebook" sadarbojas ar tādiem uzņēmumiem kā "PayPal", "Uber", "Visa" un "Mastercard". Tomēr uzņēmuma plānus varētu apgrūtināt vairāki pēdējā laikā notikušie skandāli un izmeklēšanas.

Jauno valūtu ir plānots laist apgrozībā tuvāko 6-12 mēnešu laikā. Ieceres īstenošanai "Facebook" cer no investoriem piesaistīt līdz vienam miljardam ASV dolāru.

Kompānijas pārstāvji uzsvēra, ka "Libra" būs veids, kā pārskaitīt naudu no vienas valsts uz citu, par to nemaksājot lielu pakalpojuma nodrošināšanas maksu, kā tas esot ar, piemēram, "Western Union". "Libra" arī atļautu nodarboties ar tirdzniecību internetā cilvēkiem, kuriem pašlaik nav bankas konta vai kartes.

Kāda analītiķe norādīja, ka "Facebook" varētu izmantot jauno kriptovalūtu, lai veicinātu cilvēku darījumus reklāmu dēļ.

» 15 fakti par "Facebook", kurus, iespējams, vēl nezināji

Pazīstamu uzņēmumu atbalsts "Libra" izstrādē, varētu jauno norēķinu veidu padarīt pievilcīgāku plašākai sabiedrības daļai. Citām kriptovalūtām, piemēram, "Bitcoin", līdz šim tas nav izdevies.

"Facebook" pārstāvji norāda, ka "Libra" no citām kriptovalūtām atšķirsies ar to, ka tās vērtība būs piesaistīta citām valūtām, tai skaitā eiro un dolāram.

"Libra" nedarbosies tiešā "Facebook" pakļautībā. Tā vietā uzņēmums kopā ar partneriem plāno dibināt bezpeļņas organizāciju ar nosaukumu "Libra Association", kura galvenā mītne būs Ženēvā, un to uzraudzīs Šveices finanšu iestādes.

Lai nodrošinātu spēju cilvēkiem pirkt, izmantot un nosūtīt jauno valūtu, "Facebook" ir izveidojis meitasuzņēmumu "Calibra". "Calibra" pārstāvji apgalvo, ka nesniegs lietotāju datus trešajām personām, tai skaitā "Facebook". 

Lai lietotu "Calibra", nebūs nepieciešams "Facebook" konts.

Vairāki eksperti uzskata, ka "Facebook" dibinātājs vēlas radīt ķīniešu lietotnes "WeChat", kurā iekļautas sociālo tīklu, saziņas un norēķinu funkcijas, versiju ASV. Jaunā kriptovalūta būtu solis šajā virzienā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu