Asociācija: Alkohola tirdzniecībā Latvijā saglabātos pierobežā, samazinot akcīzes nodokļa likmi par 25% (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Alkohola tirdzniecībā Latvijā lielā mērā saglabātos pierobežas tirgus, samazinot akcīzes nodokļa likmi par 25%, sacīja Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols.

"Par 25% samazinot akcīzes nodokļa likmes, saglabātos darbavietas pierobežā, ekonomiskā aktivitāte Ziemeļvidzemē. Ļoti lielā apmērā mums saglabātos tirdzniecība pierobežā ar Igauniju, un mēs varētu iegūt arī apmēram 10% Lietuvas pierobežas tirgus. Tāpat Latvijā saruktu nelegālais patēriņš, jo akcīzes nodokļa likmes alkoholam būtu apmēram 2016., 2017.gada līmenī," sprieda Vītols.

Viņš pieļāva, ka arī akcīzes nodokļa likmes samazināšana Latvijā 20% apmērā dotu pozitīvu pienesumu valsts ekonomikai, jo alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā un Igaunijā saglabātos zināma cenu atšķirība, bet, samazinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam 10-15% apmērā starp Latviju un Igauniju būtu ļoti maza cenu atšķirība un, visticamāk, tikai iedzīvotāji Igaunijas pašā pierobežā brauktu uz Latviju iegādāties alkoholu, kamēr iedzīvotāji no tālākiem Igaunijas apvidiem, visticamāk, speciāli nemērotu tik garu ceļu.

"Vairums veikalu klientu, kas ir gatavi braukt uz Latviju, rēķina katru centu, tāpēc viņiem ir svarīga cenu atšķirība. (..) Viena eiro dēļ nav jēgas braukt. Nopērkot, piemēram, desmit pudeles, cilvēks ietaupīs 10 eiro, kas nesegs benzīna izmaksas," sacīja Vītols.

Jau ziņots, ka Igaunijā no 1.jūlija par 25% samazinās akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Akcīzes likmes samazināšanas nolūks ir dot iespēju Igaunijas uzņēmējiem samazināt cenas, lai tādējādi samazinātu alkohola daudzumu, kuru Igaunijas iedzīvotāji ieved no Latvijas.

Tikmēr Latvijā šā gada martā akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem tika palielinātas. Toreiz tik skaidrots, ka Latvijā piemērojamā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērojamai nodokļa likmei, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu