Elektroniskā cigarete uzsprāgst ASV pusaudža sejā un sadragā viņa žokli (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

17 gadus vecais puisis ieradās slimnīcā Nevadā, ASV, aptuveni divas stundas pēc negadījuma. Viņa mute bija asiņaina, vairāki zobi bija nolauzti un žoklī bija redzams caurums, ziņo CNN.

Puisis tika nogādāts operāciju zālē, kur mediķi steidza glābt viņa seju. Kad pusaudzis pamodās, viņš ārstiem pastāstīja, kā nelaimes gadījums noticis - viņš bija "veipojis", kad pēkšņi viņa elektroniskā cigarete uzsprāga.

Negadījums tika aprakstīts medicīnas žurnālā "The New England Journal of Medicine"  trešdien, 19. jūnijā. Medicīnas žurnāls BMJ lēš, ka laikā no 2015. līdz 2017. gadam ASV ārstēti nedaudz vairāk neka 2000 līdzīgu gadījumu.

"Cilvēkiem būtu jāzina, pirms viņi pērk šīs ierīces, ka tās var uzsprāgt viņu kabatās vai sejās," sacīja Dr. Keitija Rasela, kura pirmā ārstēja negadījumā cietušo jaunieti.

Tas, kāda tieši bija eksplodējusī elektroniskā cigarete, nav skaidri zināms.

Neskatoties uz to, cik daudzi ir cietuši līdzīgos negadījumos, speciālisti uzskata, ka cilvēki nav pietiekami informēti, cik nopietni šie negadījumi var būt.

Cietušais pusaudzis esot atkal un atkal atkārtojis, ka viņam nav bijis ne jausmas, ka elektroniskā cigarete varot uzsprāgt,

pastāstīja Rasela. Viņš esot "spēcīgs puisis", un pusaudža atveseļošanās norit veiksmīgi, tomēr ne visiem šādos gadījumos tik ļoti paveicas.

Šā gada februārī vīrietis Teksasā nomira, kad sprāgstošā elektroniskā cigarete pārrāva viņa miega artēriju. Pirms gada kāds vīrietis Floridā gāja bojā, uzsprāgušās ierīces šrapnelis trāpīja viņam galvā.

Kāds pusaudzis gandrīz zaudēja aci, kad eksplodēja viņa elektroniskā cigarete, savukārt cita pusaudze pēc ierīces aizdegšanās cieta no apdegumiem uz rokām un krūtīm.

Ierīces var būt bīstamas ne tikai tiem, kas tās lieto. Piemēram, 2017. gadā 14 gadus veca meitene ieguva apdegumus, kad uzsprāga blakus sēdošā cilvēka elektroniskā cigarete. Gadu agrāk negadījumā cits pusaudzis zaudēja redzi vienā acī.

Lielākajā daļā negadījumu cilvēki cieš no apdegumiem, 30% ir cietuši "sprādzienos", kas rezultējušies "zobu zaudēšanā un mīksto audu bojājumos".

Kaut gan tiek mēģināts regulēt un padarīt drošāku elektronisko cigarešu lietošanu, speciālisti uzskata, ka sabiedrība nav pietiekami informēta par potenciālajiem riskiem.

"Uz cigarešu paciņām ir rakstīts, ka smēķēšana nogalina," sacīja Dr. Rasela. Kaut gan uz elektroniskajām cigaretēm ir norādīts, ka nikotīns izraisa atkarību, informācija par ar bateriju saistītajiem riskiem gandrīz nepastāv, viņa piebilda.

Rasela domā, ka drošākais līdzeklis ir pilnība izvairīties no "veipošanas". "Arī [pusaudža] māte iepriekš izmantoja šādu ierīci. Pēc negadījuma, viņi visi pārtrauca."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu