Foto: Tūkstošiem cilvēku druīdu vadībā Stounhendžā atzīmē saulgriežus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielbritānijā druīdi piektdien, 21. jūnijā, vadīja tūkstošiem cilvēku, kas pasaules mantojumā ietvertajā Stounhendžā ieradušies atzīmēt vasaras saulgriežus. Cilvēki pirms rītausmas piepildīja ikonisko 4500 gadu veco akmens loku, lai godinātu gada garāko dienu Ziemeļu puslodē.

Stounhendžas pārvaldnieks "English Heritage" lēsa, ka Viltšīras grāfistē esošajā mītiskajā vietā pulcējušies 10 tūkstoši cilvēku.

"Valdīja jauka, draudzīga gaisotne, Saule lēca un rītausma tika sveikta ar skaļām gavilēm," raidsabiedrībai BBC sacīja "English Heritage" pārstāve Keita Logana.

Druīdi savas lūgšanas dabas spēkiem balsta senajās garīgajās un šamaniskajās praksēs no Lielbritānijas un citām Eiropas daļām, jo īpaši ķeltu tradīcijās.

Arheologi uzskata, ka galvenais Stounhendžas aplis, kura diametrs ir 30 metru, veidots reliģiskiem, politiskiem vai citiem ceremoniāliem mērķiem.

Tiek uzskatīts, ka sezonālie lauksaimniecības cikli iedvesmojuši neolīta laikmeta cilvēkus atbilstoši Saules kustībai novietot 25 tonnas smagos silikātu smilšakmens laukakmeņus.

Akmeņu apli ierasti var apmeklēt ierobežots cilvēku skaits, lai aizsargātu vēsturisko vietu no bojājumiem, bet vasaras un ziemas saulgriežos un dažos citos īpašos brīžos tas tiek atvērts plašākai sabiedrībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu