Maskavas apbedīšanas bizness un "melno kreditoru" shēmas. Golunova kolēģi pārliecināti, ka apcietinājums nebija narkotiku dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ivans Golunovs tiesā
Ivans Golunovs tiesā Foto: EPA/Scanpix

Krievijā aizturētā, bet pēcāk atbrīvotā portāla "Meduza" žurnālista Ivana Golunova kolēģi ir pārliecināti, ka Golunovs nepatikšanās Maskavā iekļuva, jo rakstīja par Maskavas apbedīšanas biznesa  aizkulisēm un jau atklājis, ka "melno kreditoru" shēmās Krievijā ir iesaistīti arī latvieši, vēsta TV3 Ziņas.

Rīgā bāzētās tīmekļa vietnes "Meduza" žurnālistu Ivanu Golunovu aizturēja jūnija sākumā Maskavā. Viņu apsūdzēja mēģinājumā tirgot narkotikas. Notikušais izraisīja plašu rezonansi. Ar aicinājumu Golunovu atbrīvot gan Krievijā, gan arī Latvijā tika sarīkotas vairākas protesta akcijas.

Pēc dažām dienām viņa lieta tika izbeigta. Golunovs šobrīd uzturoties Krievijā, kur turpina vākt informāciju savām pētnieciskās žurnālistikas publikācijām. Kolēģi no "Meduza" ir pārliecināti, ka narkotikas viņam somā tika ieliktas kā atriebība par profesionālo darbu žurnālistikā, pauž raidījums.

Foto: Pikets Golunova atbalstam Latvijā

Foto: Gājiens Maskavā žurnālista Ivana Golunova atbalstam

"Cik mums ir zināms, un tas, ko pats Ivans teica tiesā, aizturēšana ir saistīta ar viņa izmeklēšanu par apbedīšanas biznesu. Rakstu viņš publicēja pirms pusotra gada un pēdējos mēnešos strādāja pie tā turpinājuma," raidījumam norāda "Meduza" galvenais redaktors Konstantīns Beņumovs.

Ivans Golunovs pētījis daudz, dažādu skandalozu lietu, tostarp viena no jaunākajām viņa publikācijām atklāj kreditēšanas melno tirgu – shēmas, kā nebanku aizdevēji maldina iedzīvotājus un atņem viņiem dzīvokļus. Golunovs apzinājis 500 dzīvokļus, kas zaudēti pēdējo piecu gadu laikā, atklāj raidījums.

» "Melno kreditoru" shēmās Krievijā aktīvi darbojušies Latvijas pilsoņi

"Tās saucas mikrofinanšu organizācijas, kas diezgan izdevīgi un ātri dod kredītus, bet tur viss ir tik viltīgi izveidots, ka cilvēks saņemot šo naudu paraksta dokumentus, ka ķīlā dod savu nekustamo īpašumu. Ja kaut kas laikā netiek samaksāts, tiek atņemts dzīvoklis, turklāt pēc dokumentiem sanāk tā, ka tas tiek dāvināts, proti, nav nekādas tiesas," TV3 Ziņām atklāj Beņumovs.

Golunovs noskaidroja, ka to pēdas ved uz Latviju, proti, vienu no uzņēmumiem, kas izsniedz aizdevumus, dibinājis Latvijas pilsonis Sergejs Maļikovs, kam ir kreditēšanas bizness arī Rīgā – viņš ir uzņēmuma "West Credit" valdes priekšsēdētājs.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" esot nolēmuši pētīt, vai arī Latvijā šie uzņēmēji neizmanto līdzīgas shēmas.

""Meduza" ir mūsu labi draugi un lūdza palīdzēt noskaidrot, kas tie ir par Latvijas krieviem, kas ar šo krāpniecību nodarbojas Maskavā, ko viņi dara Latvijā. Un no tā mēs secinājām, ka viņi šeit darbojas, "West Credit", Rietumu bankas pilnīgi finansēti. Tas, ko mums tas stāsts parāda, ka Latvijas un Krievijas biznesi un arī noziedzīgi biznesi ir cieši saistīti. Regulāri viņu nauda plūda caur šejieni un tagad arī viņu cilvēki izrādās." TV3 Ziņām norāda "Re:Baltica" redaktore Sanita Jemberga

"Apollo" ziņoja iepriekš, ka saistībā ar Ivana Golunova nepamatoto aizturēšanu amatu zaudējuši divi augsta ranga iekšlietu sistēmas policijas ģenerāļi, bet pret policistiem, kas veica viņa aizturēšanu, uzsākta pārbaude.

Foto: Golunovs atbrīvots no aresta

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu