Uz Marsa konstatētas iespējamas dzīvības pazīmes (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NASA

Kosmosa ekspedīcijas "Curiosity" zinātnieki ziņojuši par "aizdomīgi augstu" metāna līmeni Marsa atmosfērā, ziņo portāls "The New York Times". Uz mūsu planētas šīs gāzes klātbūtne parasti liecina par dzīvām radībām.

"Kad konstatējām šo pārsteidzošo parādību, atcēlām brīvdienas, lai varētu veikt turpmākus izmeklējumus," rakstījis viens no ekspedīcijas dalībniekiem. Gaisa paraugi esot paņemti 19. jūnijā, taču plašākus analīzes rezultātus varētu gaidīt 24. jūnijā.

Foto: Krāšņie debesu ķermeņi - Marss un Saturns

Metāns Saules gaismas un dažādu ķīmisko reakciju rezultātā noārdās pāris simtu gadu laikā, līdz ar ko eksperti neizslēdz, ka metāna paraugs ir radies salīdzinoši nesen. Zinātnieki tāpat pieņem, ka gāze varētu būt atradusies planētas iekšienē jau daudzus miljonus gadu, un atmosfērā nokļuvusi caur plaisām. 

» Foto: Ko uz Marsa atrada "Curiosity"?

Pētnieki par metāna atrašanu uz Marsa pirmoreiz ziņojuši pirms 15 gadiem, balstoties uz Eiropas Kosmosa aģentūras automātiskās starpplanētu izpētes stacijas "Marss Express" rādījumiem. Toreiz daudzi gan uzskatījuši, ka tehnika varētu būt kļūdījusies.

"Curiosity" līdzīgu metāna "izvirdumu fiksējusi arī 2013. gadā, taču pašreizējais izmešu daudzums ir līdz pat trīs reizēm lielāks.   

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu