No Zemes pirmsākumiem līdz melnajam caurumam: pasaules slavenākie astronomijas attēli (2)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kā patiesībā izskatās kosmoss, kas burtiski slēpjas no Zemes iedzīvotājiem aiz debesu mākoņiem? Portāls "Guardian" apkopojis NASA īpaši lolotos attēlus - pasaules slavenākās vēstures fotogrāfijas, kas liecina par cilvēces svarīgo pienesumu zinātnē.

1969. gada 20. jūlijs

Viena no nozīmīgākajām Zemes fotogrāfijām, kas tika uzņemta no kosmosa kuģa "Apollo 11", kad tas riņķojis ar Mēnesi. Aprakstot neaizmirstamo skatu, Nīls Ārmstrongs teicis: " Mani pēkšņi pārsteidza, ka šis mazais, skaistais un zilais zirnītis ir Zeme. Es pacēlu īkšķi un aizvēru vienu aci, un tas aizsedza planētu Zeme. Es sajutos mazs. Ļoti, ļoti sīks". 

Foto: EPA/Scanpix

1969. gada 21. jūlijs 

Bazs Oldrīns - Mēness moduļa pilots pirmajai nolaišanai uz Mēness. Fotogrāfijā redzams, kā viņš pozē uz Mēness virsmas. Fotogrāfija kļuva par vienu no populārākajām, jo uz Mēness virsmas redzamas kosmonautu pēdas. Šo fotogrāfiju uzņēma Nīls Ārmstrongs ar 70 milimetru Mēness virsmas kameru "Hasselblad".

» Atgriešanās uz Mēness izmaksās vairāk nekā miljardu ASV dolāru

Foto: Reuters / Scanpix

1979. gada 25. februāris 

Satriecošais skats uz planētu Jupiters un tā apkārtnes lielo, sarkano plankumu. Fotogrāfija uzņemta no kosmiskās zondes "Voyager 1". 

Foto: NASA

1990. gada 14. februāris 

Fotogrāfija, ko bieži dēvē par "gaiši zilo punktu" uzņemta, kad kosmosa zonde "Voyager 1" atradusies vairāk nekā 4 milijardu jūdžu attālumā no mūsu planētas. Zeme ir tikai smalks gaismas punktiņš.

Foto: NASA/JPL-Caltech

1995. gada 1. aprīlis 

Attēls fotogrāfēts ar Habla teleskopu. Toreiz tas kļuva tik ļoti populārs, ka tika rādīts televīzijā, iekļauts filmās, drukāts uz apģērba, krūzītēm, pat uz pastmarkām. Šeit redzami trīs iespaidīgi putekļu un gāzu stabi, kas ir daļa no Ērgļa miglāja jeb M16, kas atrodas aptuveni 6500 gaismas gadu attālumā Čūskas zvaigznājā.

Foto: Reuters / Scanpix

2004. gada 6. janvāris

Pirmais krāsainais Marsa attēls, kas iegūts ar panorāmas kameru "Mars Exploration Rover Spirit". Šī kļuva visspilgtāko fotogrāfiju, kas jebkad uzņemta uz Marsa. 

» Kāpēc citplanētieši līdz šim nav sazinājušies ar cilvēkiem?

Foto: NASA

2012. gada 25. septembris 

Šī fotogrāfija ieguvusi nosaukumu "Extreme Deep Field" jeb "XDF". Fotogrāfija ir "salīmēta" no milzīga daudzuma attēlu vienā. Habla teleskops 10 gadus fotografēja un zinātnieki krāja dažādas gaismas, lai atklātu tūkstošiem galaktiku - gan Zemes tuvumā, gan attālākajos kosmosa nostūros. Toreiz šis foto kļuva par visprecīzāko un arī dziļāko Visuma attēlu. 

» NASA publicē visprecīzāko Visuma attēlu

Foto: Reuters/ScanPix

2013. gada 21. marts 

Ar Eiropas kosmosa aģentūras Planka zondes palīdzību zinātniekiem izdevās atklāt lielā sprādziena postažu. Attēlā redzams starojums, kas bija iespiests debesīs, kad visums bija 370 000 gadu vecs. Zili, dzelteni un sarkani plankumi ir temperatūras svārstības, kas atbilst reģioniem ar atšķirīgu blīvumu. 

Foto: AP/Scanpix

2015. gada 24. jūlijs

Kosmiskās zondes "New Horizons" uzņemtais attēls ar uzlabotām krāsām, lai parādītu Plutona virsmas sastāvu un tekstūras atšķirību.

Foto: AP/Scanpix

2019. gada 10. aprīlis 

Sensācija - pasauli pāršalc ziņa, ka beidzot fotogrāfijā izdevies iemūžināt melno caurumu. Pirmā fotogrāfija, kurā redzams melns kodols, kuru apņem oranžs nokaitētas gāzes un plazmas vainags. Tas līdzinās mākslinieku pēdējos 30 gados radītajiem melno caurumu zīmējumiem.

2017. gada aprīlī astoņi radioteleskopi Havaju salās, Arizonas štatā, Spānijā, Meksikā, Čīlē un Dienvidpolā fokusējās uz M87 un mūsu Piena ceļa galaktikas centrā esošo melno caurumu "Sagittarius A*", kas no Zemes atrodas 26 000 gaismas gadu attālumā.

"Sagittarius A*" bijis pārāk aktīvs, lai uzņemtu skaidru attēlu, un melnais caurums galaktikā M87 galu galā izrādījies fotogēniskāks, paziņoja zinātnieki.

Nofotografētais melnais caurums atrodas 50 miljonu gaismas gadu attālumā galaktikā M87 un attēls uzņemts ar plašu radioteleskopu tīkla palīdzību. Projektā sadarbojās vairāk nekā 200 cilvēki 20 valstīs.

Foto: EPA/Scanpix
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu