Japānā sākas G20 samits

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Japānā piektdien, 28. jūnijā, oficiāli sācies G20 samits, kurā, visticamāk, dominēs tādi jautājumi kā tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu, klimata pārmaiņas un Irānas situācija.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe sagaidīja līderus, kuri ieradušies uz G20 samitu Osakā, un sasveicinājās ar visiem.

Pēc tam tika uzņemta tradicionālā kopbilde un līderi devās uz darba sesijām.

Foto: AFP / Scanpix

Samits ilgs divas dienas, kuru laikā viens no gaidītākajiem notikumiem ir ASV prezidenta Donalda Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina divpusējās sarunas, kas plānotas sestdien.

Pēdējo reizi Tramps un Sji aci pret aci tikās decembrī G20 samitā Buenosairesā.

"Neviens nedomā, ka ASV un Ķīna Osakā panāks vienošanos, bet ir zināma cerība uz pozitīvu attīstību, kas iezīmēs pavērsienu retorikā un dos jaunu enerģiju sarunām pēc nesenās neveiksmes," norādījis "Markets.com" galvenais tirgus analītiķis Nīls Vilsons.

Tramps pirms oficiālā samita sākuma tikās ar Abi, lai apspriestu tirdzniecību un aizsardzības izdevumus.

Foto: AFP / Scanpix

Trampam samita laikā plānotas tikšanās arī ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Līdzās Ķīnas un ASV tirdzniecības karam samitā, visticamāk, aktuālas būs arī ASV attiecības ar Irānu.

Foto: Pasaules valstu līderi, ierodoties uz G20 samitu

Spriedze Vašingtonas un Teherānas starpā pieaugusi kopš pagājušā gada, kad Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no starptautiskās vienošanās par Irānas kodolprogrammu. Saspīlējums palielinājās pagājušajā nedēļā, kad Irāna notrieca amerikāņu bezpilota izlūklidaparātu. Pirmdien Tramps noteica jaunas sankcijas pret Irānu.

Pasaules līderi, tostarp Merkele, ir aicinājuši abas valstis atrisināt šīs domstarpības mierīgā ceļā. Taču Tramps šodien izteicās, ka ASV un Irānas attiecību normalizēšanā nav nekādas steigas.

"Mums ir ļoti daudz laika. Nav nekādas steigas, viņi var nesteigties. Laika ziņā nav pilnīgi nekāda spiediena," sacīja Tramps žurnālistiem Japānas pilsētā Osakā, kur viņš ieradies uz G20 valstu samitu.

"Cerams, ka beigu beigās tiks rasts risinājums. Ja tā būs, lieliski, ja nē, jūs par to dzirdēsiet," piebilda ASV prezidents.

Francijas prezidents Emanuels Makrons sacīja, ka aicinās Trampu apsvērt dažu Irānai piemēroto sankciju atcelšanu.

"Es vēlos pārliecināt Trampu, ka viņa interesēs ir atsākt sarunu procesu un atsaukt zināmas sankcijas," norādīja Makrons.

Paredzams, ka vēl viens aktuāls jautājums šajā samitā būs klimata izmaiņas.

Francija, visticamāk, centīsies panākt, lai samita noslēguma paziņojumā tiek iekļauta stingra apņemšanās ierobežot oglekļa emisiju.

Taču mazticams, ka ASV piekritīs stingram formulējumam globālās sasilšanas jautājumā, ņemot vērā, ka Tramps pērn paziņoja par ASV izstāšanos no ANO Parīzes klimata vienošanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu