Kučinskis: Premjeram būtu jāatlaiž ekonomikas ministrs (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Premjeram Krišjānim Kariņam (JV) būtu jāatlaiž ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, tā uzskata ekspremjers, tagadējais Saeimas opozīcijas deputāts Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda pārliecību, ka tieši tādai rīcībai būtu jāseko pēc Nemiro lēmuma par pārmaiņām AS "Latvenergo" padomē.

Tas, viņaprāt, jādara, ja vēlas saglabāt standartus, par ko Latvija parakstījās, iestājoties Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijā (OECD). Politiķis norādīja, ka likumdošana ir skaidri noteikusi padomju valžu locekļu neatkarību.

» Atlaista "Latvenergo" padome

Kā ziņots, trešdien, 19.jūnijā, Ekonomikas ministrija (EM) kā kapitāldaļu turētāja atlaida "Latvenergo" padomi un tās vietā tika iecelta pagaidu padome. No atsevišķiem koalīcijas politiķiem izskanējusi kritika saistībā ar pagaidu padomes locekļu iecelšanas veidu un atbilstību amatam.

Ministru prezidents līdz šīs nedēļas beigām gaida Nemiro skaidrojumu par "Latvenergo" padomes atsaukšanu un pagaidu padomes iecelšanu, liecina premjera izdotā rezolūcija.

Vaicāts par to, vai varētu vērtēt ekonomikas ministra Nemiro atbildību, ja atklātos, ka "Latvenergo" padome būtu tikusi atbrīvota nepamatoti, premjers iepriekš preses konferencē atbildēja, ka sagaida no Nemiro skaidrojumu un atbildes.

Kā aģentūru LETA informēja Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs, premjers norāda, ka valdība deklarācijā ir apņēmusies ievērot Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) vadlīnijas kapitālsabiedrību pārvaldībā un ka veids, kādā tika iecelta pašreizējā jaunā padome, neatbilst šiem principiem.

Ministru prezidents sagaida no ministra skaidrojumu par līdzšinējās padomes atcelšanu un jaunās padomes iecelšanu, kā arī skaidru rīcību labas pārvaldības ievērošanā, tostarp nekavējošu jauna konkursa izsludināšanu uz padomes locekļu amatiem, norādīja premjera pārstāvis.

Atlaistajā padomē kopš 2016. gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Pāvels Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" padomē iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

Paziņojot par padomes atlaišanu, Nemiro pateicās līdzšinējai padomei, tomēr ministrs vēlētos, lai kompānijas padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija. Akcionāra intereses pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu