Rietumeiropā cilvēki slēpjas un mirst no svelmes. Francijā pārspēts absolūtais karstuma rekords

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Piektdien, 28. jūnijā, Francijas dienvidos, termometra stabiņam ēnā pakāpjoties virs +46 grādiem, sasniegta augstākā gaisa temperatūra valsts vēsturē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Gaisa temperatūra vēl turpina kāpt. Lielākā svelme valda Oksitānijas un Provansas reģionā, visaugstākā gaisa temperatūra reģistrēta Voklīzas un Gāras departamentā - netālu uz ziemeļiem no Marseļas un Monpeljē.

Jau tika ziņots, ka Francijā lielā karstuma dēļ slēgtas aptuveni 4000 skolas, no kurām daļa uz laiku kļūs par patvērumu ģimenēm, kas bēg no karstuma valsts dienvidos, piektdien paziņojis Francijas premjerministrs Eduārs Filips.

Tāpat portāls "Guardian" informē, ka karstuma dēļ Rietumeiropā jau gājuši bojā vairāki cilvēki, tai skaitā arī bērni.

Piemēram, Spānijā 17 gadus vecais zēns mira no karstuma dūriena, strādājot lauku apvidos. Tiek ziņots, ka viņam sākās spēcīgi krampji pēc ielekšanas baseinā, lai atvēsinātos. Diemžēl jaunieti mediķi nespēja glābt un viņš slimnīcā mira.

Otrs karstuma upuris ir 80 gadus vecs vīrietis, kurš nomira ceturtdien, 27. jūnijā, arī no saules un karstuma dūriena. Vēl divi cilvēki patlaban nogādāti slimnīcā.

» Eiropas karstuma vilnis: Spānijā simtiem ugunsdzēsēju cīnās ar bīstamu savvaļas ugunsgrēku

Karstums virs +40 grādiem ir arī Aviņonā, Nīmā un Perpiņānā. Francijas otrajā lielākajā pilsētā Marseļā, Vidusjūras krastā, gaiss ēnā sakarsis līdz +40 grādiem, bet galvaspilsētā Parīzē - līdz +33 grādiem.

Iepriekšējais Francijas karstuma rekords bija +44,1 grāds 2003. gada 12. augustā. Arī tas tika sasniegts valsts dienvidos - Gāras departamentā, ziemeļos no Monpeljē.

Vēsturisks karstuma vilnis Eiropā valda visu šo nedēļu, lielākā svelme patlaban atkāpusies uz Eiropas dienvidrietumiem.

Augstākā gaisa temperatūra ceturtdien bija +40..+43 grādi Francijā, Spānijā un Itālijā. Virs +40 grādiem gaisa temperatūra šonedēļ pakāpusies arī Kiprā un Turcijā.

Trešdien, 26.jūnijā, Polijā, Vācijā un Čehijā tika pārspēts jūnija karstuma rekords. Jaunie rekordi ir attiecīgi +38,2, +38,6 un +38,9 grādi. Savukārt Francijā jūnija rekords pirmo reizi tika labots ceturtdien.

Svētdien Centrāleiropā atkal gaidāma svelme līdz +36 grādiem. Nākamnedēļ liels karstums - līdz +40 grādiem - gaidāms Eiropas dienvidos, savukārt daudzviet Ziemeļeiropā laiks būs vēsāks nekā jūlijā ierasts, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka Francijas meteoroloģijas dienests pirmo reizi savas darbības laikā izsludinājis karstuma viļņa "sarkano trauksmi". Tā piektdien izsludināta vietām valsts dienvidos, tai skaitā Marseļā, Nīmā, Monpeljē un Aviņonā.

» Nebijis karstums Francijā. Pat laikapstākļu kartes par to "kliedz"

Sarkanā līmeņa brīdinājums karstuma dēļ spēkā arī Spānijas ziemeļaustrumu daļā un vietām Šveicē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu