"Ir jauna krievu paaudze, kas gribēs klausīties citā vēstījumā." Boriss Džonsons pauž skepsi par attiecībām ar Putina Krieviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Favorīts cīņā par Lielbritānijas premjerministra amatu bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien, 28. jūnijā, pauda pesimismu par saišu uzlabošanu ar Krieviju, kamēr tur pie varas ir prezidents Vladimirs Putins.

Vienlaikus pašreizējā premjerministre Terēza Meja Japānā G20 valstu samita ietvaros Putinam norādījusi, ka attiecības netiks atjaunotas, līdz Maskava nebūs izbeigusi savas "bezatbildīgās un destabilizējošās" aktivitātes.

Maskavas un Londonas attiecības ir iesaldētas kopš pagājušā gada, kad Solsberijā ar nervus paralizējošu vielu tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Reaģējot uz Putina izteikumiem intervijā laikrakstam "Financial Times" par it kā notikušo liberālo vērtību nāvi, Džonsons Krievijas līdera spriedumus raksturoja kā "pilnīgi aplamus".

"Putins nav Krievija," sacīja Džonsons. "Ir jauna krievu paaudze, kas gribēs klausīties jaunā vēstījumā un kas vēlēsies saistīties savādākā veidā."

Džonsons uzrunāja Konservatīvās partijas biedru grupu, kas piedalīsies nākammēnes plānotajās partijas līdera vēlēšanās.

Lielbritānija par uzbrukumu Skripaļiem apsūdzējusi divus Krievijas izlūkdienesta aģentus, kas darbojušies Kremļa uzdevumā.

Putins noliedz, ka Krievija būtu šajā lietā iesaistīta.

Džonsons uzbrukumu Skripaļiem raksturoja kā lielāko "vilšanos" laikā, kad viņš ieņēma ārlietu ministra amatu.

Džonsons, atrodoties ārlietu ministra amatā, 2017.gada decembrī apmeklēja Maskavu, lai tiktos ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.

Maskavas vizītes gaitā preses konferencē, kas notika visai saltā gaisotnē, Džonsons atzina, ka "attiecības mūsu starpā nenoris viegli".

"Es biju ļoti optimistisks. Pretēji daudzu ieteikumam, es devos uz Maskavu, es centos izveidot jaunu draudzību un jaunu partnerību, bet tā tur vienkārši nav," piektdien sacīja Džonsons.

Džonsons par partijas līdera amatu sacenšas ar pašreizējo ārlietu ministru Džeremiju Hantu. Uzvarētājs nākammēnes stāsies Mejas vietā premjera amatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu