"Saglabājiet Eiropu eiropiešiem." Dalailama izsaka viedokli par imigrāciju Eiropā, Trampu un Ķīnu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

ASV prezidentam Donaldam Trampam nav "morāla principa", intervijā britu raidorganizācijai BBC ceturtdien, 27. jūnijā, pavēstījis tibetiešu budistu garīgais līderis Dalailama.

"Vienu dienu viņš saka kaut ko, citu dienu viņš saka kaut ko," 83 gadus vecais budistu mūks norādīja, izsakoties par ASV prezidentu. "Bet es uzskatu, ka tajā nav morāla principa".

"Kad viņš kļuva par ASV prezidentu, viņš sacīja "Amerika vispirms". Tas ir aplami. Amerikai būtu jāuzņemas globāla atbildība," sacīja Dalailama, piebilstot, ka Trampa emocijas ir "arī mazliet (..) pārlieku sarežģītas".

Tibetiešu budistu līderis interviju BBC par plašu tēmu loku sniedza savā trimdas mītnē Daramsalā, Indijas ziemeļos.

Viņš arī no jauna pauda savu nostāju par imigrāciju Eiropā, sakot, ka tikai "ierobežotam skaitam" bēgļu būtu jāļauj palikt.

"Eiropas valstīm būtu jāuzņem šie bēgļi un jānodrošina viņiem izglītība un apmācības, un tad mērķim būtu jābūt, ka viņi atgriežas savā zemē," sacīja Dalailama.

"Vai visa Eiropa galu galā kļūs par musulmaņu valsti? Neiespējami. Vai afrikāņu valsti? Arī neiespējami. Saglabājiet Eiropu eiropiešiem," viņš sacīja.

Dalailamas trimdas mītne ir Indijā kopš 1959. gada, kad viņš pameta Tibetu. Oficiālā Pekina uz viņu vienmēr raudzījusies kā uz nepatikšanu avotu.

Pekina Dalailamu dēvē par "vilku mūka drānās" un apsūdz viņu centienos sašķelt Ķīnu.

Kā Dalailama sacīja britu raidorganizācijai, viņš tic, ka Ķīna "mainās".

Budistu līderis arī atzina, ka viņam ir "pilnīgi privāti" kontakti ar pensionētām Ķīnas amatpersonām un zinātniekiem, kuriem ir saites ar Ķīnas valdību.

"Es uzskatu, ka paši ķīnieši maina savu attieksmi," sacīja Dalailama, piebilstot, ka Ķīnas prezidents Sji Dziņpins gan "pagaidām" vēl nav lūdzis tikšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu