"Ja būs vajadzība, palīgā sauksim arī latviešus." Lietuva joprojām cīnās ar lielu kūdrāju ugunsgrēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lietuvas Šilutes rajonā piektdien, 28. jūnijā, izcēlies liels kūdrāju ugunsgrēks, kura dzēšanai norīkotas vismaz desmit autocisternas un cita speciālā tehnika, kas tiek piesaistīta no visas Lietuvas.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Aizsardzības ministra Raimunda Karobļa pārstāve Vita Ramanauskaite, ministrs ar Latvijas pārstāvjiem apspriedis iespēju vajadzības gadījumā lūgt palīdzību arī kaimiņvalstij.

"Ja būs vajadzība un ja lūgsim, palīgā steigsies arī latvieši," viņa norādījusi.

Jau ziņots, ka Lietuvas Bruņotie spēki iepriekš izteica gatavību palīdzēt ugunsdzēsējiem ar helikopteriem, taču šobrīd dežurējošie helikopteri "Dauphin" paredzēti tikai novērošanas funkcijām un dzēšanas darbiem nav domāti. Savukārt no trim armijas helikopteriem "Mi-8", kas piemēroti arī ugunsgrēku dzēšanai, vienam tiek veikta obligātā tehniskā apskate pēc 100 stundu darba, bet divi pārējie tiek remontēti.

Ramanauskaite pieļāvusi, ka vienu "Mi-8" varbūt tomēr izdosies izmantot, un viens "Dauphin" jau ieradies ugunsgrēka vietā un palīdz to novērot no gaisa.

Ugunsgrēku dzēšanai nav izmantojami arī robežsargu helikopteri "Eurocopter".

Pērn Lietuvas Bruņoto spēku helikopteri palīdzēja dzēst mežu ugunsgrēkus Latvijā un Zviedrijā, 2016.gadā piedalījās lielu ugunsgrēku dzēšanā Radvilišķu rajonā un Šauļos, bet 2014.gadā dzēsa mežu ugunsgrēku Kuršu kāpās.

Kūdras purvs Ķintu pašvaldībā šobrīd deg 15-20 hektāru platībā.

Ugunsgrēka dūmi saskatāmi no plašas apkārtnes, arī no Kuršu jomas pretējā krasta un jau sasnieguši arī Šilutes pilsētu.

Kā portālam "15min.lt" ziņojuši lasītāji, dūmu mākonis met ēnu pār pilsētu, gaisā jūtama deguma smaka un cilvēki cenšas uzturēties iekštelpās vai doties projām no pilsētas.

Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Laura Valauskiene ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi, ka dzēšanas darbus ļoti apgrūtina spēcīgais, brāzmainais vējš, kas, domājams, nenorims arī sestdien, kā arī apstāklis, ka līdz tuvējai ūdenstilpei jābrauc vesels kilometrs.

Kūdras purvs sadalīts kvadrātos, ko norobežo grāvji, bet sausā laika dēļ ūdens līmenis tajos ir zems, stāstījuši žurnālisti, kas ieradušies ugunsgrēka vietā.

Šilutes rajona mērs Vītauts Laurinaitis aģentūrai BNS sacījis, ka situācija tiek kontrolēta. Tuvāko māju iedzīvotājiem divus kilometrus no ugunsgrēka perēkļa ieteikts evakuēties, bet Šilutē un piepilsētās cilvēki var saņemt respiratorus.

Pirmajās divās ugunsgrēka stundās sadeguši divi purvā atstātie traktori, lai gan tos tika mēģināts glābt.

Ķintu pašvaldības vecākais Antans Kližentis atgādinājis, ka ugunsgrēks šai kūdras purvā izcēlies arī pirms vairāk nekā desmit gadiem, toreiz tas dzēsts ļoti ilgi un, vējam mainot virzienu, cilvēkiem Šilutē nācies cieši noslēgt logus un durvis. "Dūmi bija ļoti biezi, tajos iekļūstot, elpot faktiski bija neiespējami," viņš atcerējies.

Degošais kūdrājs ir daļa no unikālā Aukštumalas purva, kurā sastopamas daudzas aizsargājamas un augu un dzīvnieku sugas. Tas ir arī pasaulē pirmais augstais purvs, kurš XX gadsimta sākumā aprakstīts zinātniskā monogrāfijā.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Nemunas deltas reģionālā parka vadītājs Žilvins Česna, šobrīd tai purva daļai, kur ierīkots liegums, briesmas gan nedraud, jo vējš pūš pretējā virzienā, bet 2011.gadā liels kūdrāju ugunsgrēks nodarījis purva ekosistēmai nopietnu kaitējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu