Lietuvā izcēlies liels kūdrāju ugunsgrēks (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lietuvas Šilutes rajonā piektdien, 28. jūnijā, izcēlies liels kūdrāju ugunsgrēks, kura dzēšanai norīkotas desmit autocisternas un cita speciālā tehnika, kas tiek piesaistīta no visas Lietuvas.

Kūdras purvs Ķintu pašvaldībā šobrīd deg 12 hektāru platībā, un ugunsgrēka dūmi saskatāmi no plašas apkārtnes, arī no Kuršu jomas pretējā krasta.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Laura Valauskiene, dzēšanas darbus ļoti apgrūtina spēcīgais vējš, kas, domājams, nenorims arī sestdien, kā arī apstāklis, ka līdz tuvējai ūdenstilpei jābrauc vesels kilometrs.

Pēc viņas teiktā, būtu ļoti nepieciešams helikopters, bet vēl nav skaidrs, kura institūcija to varētu piešķirt.

Lietuvas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas departamenta pārstāvis kapteinis Vītenis Miļušs norādījis, ka armija būtu gatava palīdzēt ar helikopteriem, taču šobrīd dežurējošie helikopteri "Dauphin" paredzēti tikai novērošanas funkcijām un dzēšanas darbiem nav domāti.

Tam nav izmantojami arī robežsargu helikopteri "Eurocopter", atzinis Valsts robežapsardzības dienesta preses sekretārs Ģiedrjus Mišutis.

Šilutes pilsētu dūmi vēl nav sasnieguši, bet deguma smaka jau jūtama arī tur, pastāstījis rajona mērs Vītauts Laurinaitis. Pēc viņa teiktā, cilvēkiem paziņots par ugunsgrēku un ieteikts uzturēties iekštelpās.

Pirmajās divās ugunsgrēka stundās sadeguši divi purvā atstātie traktori.

Ķintu pašvaldības vecākais Antans Kližentis norādījis, ka ugunsgrēks izcēlies nomaļā vietā un tiešas briesmas cilvēkiem nerada, bet gadījumā, ja mainītos vēja virziens, biezie dūmi sasniegtu tuvākos ciemus vai Šilutes pilsētu.

Viņš atgādinājis, ka ugunsgrēks šai kūdras purvā izcēlies arī pirms vairāk nekā desmit gadiem, toreiz tas dzēsts ļoti ilgi un, vējam mainot virzienu, cilvēkiem Šilutē nācies cieši noslēgt logus un durvis.

"Dūmi bija ļoti biezi, tajos iekļūstot, elpot faktiski bija neiespējami," atcerējies Kližentis.

Degošais kūdrājs ir daļa no unikālā Aukštumalas purva, kurā sastopamas daudzas aizsargājamas un augu un dzīvnieku sugas. Tas ir arī pasaulē pirmais augstais purvs, kurš XX gadsimta sākumā aprakstīts zinātniskā monogrāfijā.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Nemunas deltas reģionālā parka vadītājs Žilvins Čësna, šobrīd tai purva daļai, kur ierīkots liegums, briesmas gan nedraud, jo vējš pūš pretējā virzienā, bet 2011.gadā liels kūdrāju ugunsgrēks nodarījis purva ekosistēmai nopietnu kaitējumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu