"VID iedzīvotāju tēriņus neskaitīšot." Eksperti vērtē, kā čeku loterija palīdzēs cīņā ar ēnu ekonomiku (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Scanpix, Pixabay

Ar jūliju iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties čeku loterijā, reģistrējot čekus, kvītis vai biļetes, par ko valsts ir apsolījusi naudas laimestus un citas balvas ikmēneša izlozēs. Latvijas Radio raidījumā "Eiro fokusā" pieaicinātie eksperti piesardzīgi, taču pozitīvi vērtē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ieceri cīņai ar ēnu ekonomiku.

Čeku loterija, pirmkārt, mudinot sabiedrību ņemt čekus un uzreiz pateikt "nē" ēnu ekonomikai, bet, otrkārt, sniegt iespēju Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pārbaudīt, cik godīgi nodokļu maksātāji ir čeku izsniedzēji. 

» VID pārsteigti par sabiedrības lielo iesaisti čeku loterijā

Loterijas praktiskā puse ir tāda, ka jāiepērkas par vismaz pieciem eiro, ieskaitot frizieru un manikīru pakalpojumus, izklaides pasākumus, jāpaņem čeks. Pēc tam interneta lapā "cekuloterija.lv" jāievada čeka izsniedzēja nosaukums, dokumenta numurs, datums un iesniedzēja mobilā telefona numurs, lai sazinātos laimēšanas gadījumā.

Čeku loterijas rīkotājs ir VID, šo projektu vada Anna Šapovala.

"Cēlais mērķis ir, lai uzņēmēji reģistrētu visu, ko viņi pārdod vai kādus pakalpojumus sniedz, jo, kā zināms, lielākā ēnu ekonomika ir pakalpojumu nozarē," sacīja Šapovala.

Šapovala raidījumam kā piemēru minēja brīvdabas parka apmeklējumu, par ko samaksājam ieejas maksu, bet biļeti pretī nedabūjam. Viņas pašas pieredze rādot, ka tādās vietās parasti ir skaidras naudas norēķini, tādējādi esot nozares, ko VID nespēj kontrolēt.

Projekta vadītāja noliedza dažkārt sabiedrībā dzirdamās bažas, ka VID varētu kontrolēt pašus čeku iesniedzējus, skaitot iedzīvotāju tēriņus un vērtējot, vai tie atbilst loterijas dalībnieku ienākumiem.

"Nekādā veidā nevēršamies pret iedzīvotājiem. Mēs arī bērniem ļaujam piedalīties loterijā, jo jau no mazotnes ir jāsaprot, ka čeki ir jāņem, lai veikala pārdevējai nerodas jautājums, vai čeku vajag."

» "Čeku loterijas dēļ man tagad katrs produkts būs jāpērk atsevišķi." Tauta sociālajos tīklos kaļ plānus, kā vinnēt čeku loterijā

VID ir pārliecināts, ka čeku loterija ļaus uziet tos komersantus, ko ar līdzšinējām metodēm nodokļu nemaksāšanā neesot spējuši pieķert, atklāj raidījums.

Lietuvā jau pirms mums esot veikusi čeku loteriju, kuras laikā atklājušās daudz dažādas lietas, par ko pat valdība nevarēja iedomāties. "Lietuvai bija ļoti spilgts piemērs – loterijas laikā viņi dabūja redzēt tādas lietas, ko pat iedomāties nevarēja.

Piemēram, uzņēmums bija norādījis, ka čeks izsists no tāda un tāda kases aparāta, bet šim uzņēmumam tāds kases aparāts nemaz nebija reģistrēts," Šapovala norādīja "Eiro fokusā", ka atklāties var virkne nodokļu nemaksāšanas gadījumu.

Eksperti raidījumam uzsver, ka čeku loterija būšot tikai neliels ierocis cīņai pret ēnu ekonomiku.

Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors, ikgadējā "Ēnu ekonomikas indeksa" līdzautors un Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka sacīja, ka "tā ir laba iniciatīva – viena no tādām, kas var veicināt godprātīgu nodokļu nomaksu. Bet, protams, tā nav nekāda panaceja, kas atrisinās visas problēmas."

Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs, par čeku loteriju ir skeptiskāks:

"Kamēr mēs netiksim galā ar galvenajiem cēloņiem, kas ir daudz dziļāki, būtisku uzlabojumu ēnu ekonomikā neredzēsim. Līdz ar to nav tādas sudraba lodes, lai ar vienu šāvienu atrisinātu ēnu ekonomiku."

Endziņš gan atzina, ka loterija zināmu uzlabojumu dos, bet rezultātus varēs sākt vērtēt pēc gada.  Tāpat būtu stingrāk jārevidē valsts un pašvaldību tēriņi, lai uzņēmēji neapvainotos, ka viņu sūri grūti samaksātos nodokļus izlieto vieglprātīgi vai savtīgi.

Pēc reģistrācijas loterijā čeks obligāti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas būs jāuzrāda VID klātienē vai jāiesniedz Elektroniskās deklarēšanas sistēmā skenētā veidā.

Ja šajās dienās esat nopircis preces vai maksājis par vismaz piecus eiro vērtiem pakalpojumiem un ticis pie čeka, kvīts vai biļetes, interneta vietnē "cekuloterija.lv" to var reģistrēt un cerēt, ka jau pirmajā izlozē 11. augustā tiksit pie galvenās mēneša balvas – 10 000 eiro –, kādas no trim naudas balvām 5000 eiro vērtībā vai būsit viens no pussimta, kam tiks 100 eiro.

Gada izlozes balvas būs vēl dāsnākas: vienam tiks 20 000 eiro, četriem – pa 10 000 eiro, bet pieci dabūs pa 2000 eiro.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu