Kalifornijā aizliedz diskrimināciju "afro" frizūras un dredu dēļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kalifornija trešdien, 3. jūlijā, kļuvusi par pirmo ASV štatu, kurā aizliegta diskriminācija frizūras "afro" un dredu dēļ, likumā nosakot, ka šādas frizūras ir atļautas skolās un birojos.

Ar šo likumu pamatā tiek aizsargātas melnādaino amerikāņu tiesības, kas iecienījuši šādas frizūras. Likums vienbalsīgi tika atbalstīts abās likumdevēju sapulces palātās.

Tas stāsies spēkā 1. janvārī.

Likumprojektu ierosināja senatore demokrāte Holija Mičela, kas pati ir melnādainā un bieži matus sapinusi mazās bizītēs.

"Šis likums aizsargās melnādainos kaliforniešus, kas priekšroku dod tam, lai viņu matu sakārtojums būtu to dabīgajā formā, nepakļaujoties eirocentrisko normu spiedienam," sacīja štata senatore.

"Mums tas ir simbols tam, kas mēs esam," viņa piebilda, norādot, ka pati izvēlējusies matu sakārtojumu, kas ir daļa no "sociālā un politiskā paziņojuma apkārtējai pasaulei".

Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms, kurš jau parakstījis likumu, atgādināja par vidusskolas audzēkni, kurš pērn decembrī bija spiests apgriezt savus dredus pirms mača cīņas sportā.

Šim studentam bija jāizvēlas starp "zaudējumu sporta sacensībās vai identitātes zaudējumu", sacīja Ņūsoms.

Matu sakārtojums "joprojām ir izplatīts iemesls rasu diskriminācijai ar nopietnām ekonomiskajām un veselības sekām, it īpaši attiecībā uz melnādainajiem", teikts likumprojektā.

Darbadevēji arī turpmāk varēs pieprasīt, lai darbinieku matu sakārtojums atbilst drošības un higiēnas prasībām.

Līdzīgas likumdošanas normas šogad jau pieņēmusi Ņujorkas pilsēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu