Erdogans un Putins telefonsarunā apsprieduši Lībijas jautājumu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien, 6. jūlijā, telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apspriedis "Lībijas krīzi un reģionālos jautājumus", vēsta Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu", sīkāk nestāstot par šīs sarunas saturu.

Vienlaikus tā norāda, ka piektdienas, 5. jūnija, vakarā Erdogans ticies ar ANO atbalstītās Tripolē bāzētās Lībijas nacionālās saskaņas valdības vadītāju Fajezu as Sarradžu un apliecinājis atbalstu "viņa likumīgajai valdībai".

Erdogans arī aicinājis maršalu Halifu al Haftaru, kura komandētā Lībijas Nacionālā armija atbalsta Tubrukas pilsētā valsts austrumos bāzēto konkurējošo valdību, pārtraukt uzbrukumus.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss un uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukā, bet otra - Tripolē.

Lībijas Nacionālā armija, kas apsūdz Turciju, ka tā sniedz militāru palīdzību Sarradža nacionālās saskaņas valdībai, pagājušajā nedēļā pasludināja lidojumu aizliegumu starp Lībiju un Turciju un paziņoja, ka Turcijas kuģus un lidmašīnas uzskata par "likumīgiem mērķiem".

Tiek uzskatīts, ka Haftars saņem atbalstu no Krievijas un viņa galvenie sabiedrotie ir Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Saūda Arābija, savukārt Sarradžu atbalsta Katara un Turcija.

Haftars aprīļa sākumā paziņoja, ka tiek sākts uzbrukums Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība un vairāki kaujinieku grupējumi, un kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

Sarradža valdība šonedēļ vainoja Haftaru aviācijas uzlidojumā aizturēšanas centram netālu no Tripoles, kurā bija upuri un ievainotie.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu