Politologs: Levits "kāpšot Čakstes čībās"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ernests Dinka, Saeima

Valsts prezidenta Egila Levita runā, ko viņš teica, stājoties amatā, iezīmējās vēlme līdzināties Latvijas pirmajam prezidentam Jānim Čakstem, šādu viedokli pauda sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka Levits savu pirmo runu Saeimā pēc stāšanās amatā sāka ar Čakstes vārdiem, turklāt savā runā kopumā nopietni pakavējās pie Latvijas pirmā prezidenta atstātā mantojuma. Jaunais prezidents arī savā inaugurācijas dienā dosies nolikt ziedus pie Čakstes pieminekļa, uzsvēra politologs.

Tas viss, viņa ieskatā, liecina, ka Levits Čaksti izvēlējies par savu politisko paraugu jebšu jaunais prezidents "kāpšot Čakstes čībās", kā rezultātā - lai analizētu Levita darbību, būs jāatsvaidzina zināšanas arī par Latvijas pirmā prezidenta darbību.

Rajevskis norādīja, ka Levita runas sadaļa, kurā viņš runāja par iepriekšējo prezidentu paveikto, bija veiksmīga un simpātiska. Politologs uzskata, ka jaunais prezidents spēja atrast katra prezidenta stiprās puses, parādot, ka kopumā Latvijā demokrātija sekmīgi attīstās un prezidenti bijuši īstie cilvēki īstajā laikā.

Politologs sacīja, ka kopumā Levita runa bija nopietna un programmātiska, proti, Levits turējās savu iepriekš nosaukto prioritāšu rāmjos, mēģinot skaidrot, ko viņš ar tām saprot.

Jau vēstīts, ka Levits, uzņemoties amata pienākumus, pirmdien Saeimas ārkārtas sēdē nodeva svinīgo solījumu.

"Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās sirdsapziņas," teica Levits. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) gan aicināja viņu nodot solījumu atkārtoti, pēdējā vārda vietā sakot "apziņas", nevis "sirdsapziņas", lai solījums atbilstu Satversmē rakstītajam.

Pēc tam Levits parakstīja svinīgo solījumu, kas tiks nodots glabāšanā Valsts arhīvā, un tika atskaņota Latvijas valsts himna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu