Attiecības turpina pasliktināties. Stājies spēkā Krievijas aizliegums aviosatiksmei ar Gruziju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 "Georgian Airways" lidmašīna. Ilustratīvs attēls.
"Georgian Airways" lidmašīna. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Pirmdien, 8. jūlijā, spēkā stājies Krievijas aizliegums komerciālajai aviosatiksmei ar kaimiņvalsti Gruziju, abu valstu attiecībām turpinot pasliktināties.

Aizliegums paliks spēkā, "kamēr [Gruzijas lidsabiedrības] "Georgian Airways" un "MyWay Airlines" neiesniegs Krievijai auditētu un apstiprinātu aviācijas drošības programmu", Krievijas Transporta ministrijas paziņojumu citē valsts ziņu aģentūra "TASS".

Gruzijai arī jāatmaksā nodevas par gaisa navigācijas pakalpojumiem, sacījis Krievijas Transporta ministrijas preses pārstāvis Aleksandrs Volkovs.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins jūnijā parakstīja dekrētu, ar kuru Krievijas lidsabiedrībām, sākot ar 8. jūliju, aizliegti lidojumi uz Gruziju. Viņš to pamatoja ar nacionālās drošības apsvērumiem. Putins arī deva rīkojumu amatpersonām palīdzēt Krievijas pilsoņiem atgriezties dzimtenē no Gruzijas.

» Gruzīnu telekanāls spiests pārtraukt raidījumu, jo žurnālists klaji nolamājis Putinu ēterā

Savukārt Krievijas Transporta ministrija, atsaucoties uz drošības apsvērumiem, paziņoja, ka no 8. jūlija, Krievijas gaisa telpā nebūs atļauts ielidot Gruzijas lidsabiedrību lidmašīnām.

Krievija 2006. gadā bija aizliegusi transporta sakarus ar Gruziju, pastiprinoties saspīlējumam starp abām valstīm. Gaisa satiksme tika atjaunota 2010. gadā – divus gadus pēc īsā kara starp abām valstīm.

Gaisa satiksmes aizliegums šoreiz bija Krievijas reakcija uz protestiem Gruzijā, kas bija vērsti pret Krieviju un kuros ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku.

Šos protestus izsauca Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu