Deju festivālā "Sudmaliņas" izmantots aizliegtais Ziemeļkipras karogs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
IX Starptautiskā tautas deju festivāla "Sudmaliņas" ieskandināšanas pasākums pie Brīvības pieminekļa.
IX Starptautiskā tautas deju festivāla "Sudmaliņas" ieskandināšanas pasākums pie Brīvības pieminekļa. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien, 11. jūlijā, notika Starptautiskā tautas deju festivālā "Sudmaliņas" atklāšāna, kurā šogad pārstāvēts arī starptautiski neatzītās Ziemeļkipras kolektīvs. Tas izmantojis pašpasludinātās valsts karogu, kas Latvijā nav atļauts, vēstīja "LNT ziņas".

Festivālā "Sudmaliņas" pārstāvēti kolektīvi no desmit valstīm, un rīkotāji apstiprinājuši arī Ziemeļkipras Turku Republikas tautas deju ansambļa dalību.

"Ļoti spilgts, māksliniecisks kolektīvs, ar milzīgi lielu pasaules festivālu pieredzi. Un tieši tāpēc arī [tāda] izvēle. Viņu sniegums bija atbilstošs mūsu festivāla nolikumam," festivāla projekta vadītāja Gunta Skuja skaidrojusi, ka Ziemeļkipras kolektīvs atbildis festivāla mākslinieciskajām prasībām.

Dejotāji Latvijā ieradušies likumīgi ar Turcijas pasēm. Festivāla atklāšanas pasākumos līdzās citu valstu karogiem bija redzams arī pašpasludinātās Ziemeļkipras karogs.

"Atļauts bija lietot arī savu ansambļa atribūtiku. Mēs principā vispār pat nedomājām... Godīgi sakot, es neesmu sev iefotografējis, kura emblēma vai kurš karogs izskatās tieši šādā veidā. Un arī parādoties viņiem koncerta laikā ar šo te [karogu], uztvēru to kā māksliniecisku efektu, māksliniecisku izpildījumu. Un nekādas politiskas lietas," par notikušo izteicās festivāla "Sudmaliņas" režisors Jānis Siliņš.

Ārlietu ministrijā (ĀM) norāda, ka Ziemeļkipras karoga izmantošana Latvijā nav atļauta, un "Sudmaliņu" rīkotāji par to brīdināti.

"Līdz ar to, ka Latvija neatzīst Ziemeļkipru kā neatkarīgu valsti, šādu valstisku atribūtu izmantošana nav pieļaujama. Un Ārlietu ministrija bija par to informējusi iepriekš arī organizatorus," Apstiprināja ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš arī norādīja, ka ĀM kompetencē nav spriest, vai "Sudmaliņu" rīkotājiem draud kādas sankcijas. "Mēs varam konsultēt un paust valsts nostāju. Lielā mērā tā būtu organizatoru atbildība tomēr ievērot rekomendācijas un atbilstoši rīkoties," sacīja ĀM preses sekretārs.

Festivāls ilgs visu nedēļu, un tā rīkotāji tagad sola vairs nepieļaut Kipras turku simbolikas izmantošanu.

Ziemeļkipras Turku Republiku izveidoja pēc tam, kad 1974. gadā Kipras ziemeļus okupēja Turcijas karaspēks, salu sadalot divās daļās. Ziemeļkipru atzinusi tikai Turcija, bet starptautiski ir atzīti grieķu pārvaldītie Kipras dienvidi, kas ir Eiropas Savienības dalībvalsts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu