Tūnbergai pasniegta Normandijas reģiona pirmā Brīvības balva (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga svētdien, 21. jūlijā, saņēmusi Francijas Normandijas reģiona Brīvības balvu, kas tiek pasniegta pirmo reizi.

Normandijas reģionā pagājušajā mēnesī tika atzīmēta 75. gadadiena kopš sabiedroto spēku desanta izsēšanās Normandijas krastos 1944. gada 6. jūnijā.

Tūnberga apbalvojumu saņēma Kānā. Ceremonijā piedalījās arī bijušie karavīri, kas piedalījās desantā.

Tūnberga savā runā norādīja, ka pats mazākais, ko iespējams darīt, lai godinātu veterānus, ir pārstāt iznīcināt pasauli, par kuras izglābšanu viņi tik smagi cīnījās.

Viņa brīdināja, ka sabiedrība ir ceļā uz pasauli, kurā miljardiem cilvēku var nākties zaudēt mājas un veseli reģioni var kļūt neapdzīvojami, taču uzsvēra, ka vēl nav par vēlu to novērst.

Tūnberga ir "Piektdienas nākotnei" protestu iniciatore.

Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9. septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības.

Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai pa piektdienām. Pamazām vien Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu