Kas jādara brīdī, kad norauts pirksts, roka vai cita ekstremitātes?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Neviens cilvēks nav pasargāts no traumas, bet nereti nokļūstam situācijā, kad mūsu palīdzība nepieciešama arī kādam nelaimē nonākušam cilvēkam. Raidījums "Degpunktā" paskaidrojis kā rīkoties, ja nelaimes gadījumā norauts pirksts, roka vai cita ekstremitāte.

Šīs nedēļas sākumā Mīlgrāvī uz dzelzceļa sliedēm kāds vīrietis, kurš cerēja tikt sveikā cauri, skrienot pāri sliedēm brīdī, kad tuvojas vilciens, palika bez kājas

Dzelzceļa tuvumā tobrīd atradās vairāki cilvēki, kuri bija spējīgi palīdzēt nelaimē nonākušajam cilvēkam. Kamēr nebija ieradušies mediķi, aculiecinieki mēģināja glābt ekstremitāti, kas mētājās netālu uz sliedēm un ielika to maisā.

Ārsti - mikroķirurģi raidījumam uzsver - kāja nav bijusi glābjama.

Taču, lai spētu nelaimes gadījumu aizmirst un no medicīnas iestādes doties ar piešūtu pirkstu vai pat roku, līdz slimnīcai jāievēro dažas vienkāršas prasības:

Atrast amputēto ķermeņa daļu:

  • Ietīt tīrā audumā:
  • Ielikt polietilēna maisā;
  • Visu ievietot cietā konteinerā vai maisā, kas piepildīts ar ūdeni, kurā peld ledus gabaliņi;
  • Neaizmirst amputēto daļu paņemt līdzi uz medicīnas iestādi.
  • Nelielākās ķermeņa daļas, piemēram, pirksti, ja tiek pareizi uzglabāti, var tikt piešūti pat pēc divpadsmit stundām. Roka virs elkoņa glābjama tikai četru stundu laikā, jo tai ir liela muskuļu masa.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu