Meklējot bezvēsts pazudušo pusaudzi, Vatikānā atrod tūkstošiem cilvēku kaulu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skrejlapa ar pazudušo puzaudzi Emanuelu Orlandi
Skrejlapa ar pazudušo puzaudzi Emanuelu Orlandi Foto: EPA

Pirms vairāk nekā 30 gadiem pazudušo 15 gadus veco Emanuelu Orlandi, vēl aizvien, nepadevies meklē viņas vecākais brālis. Meklēšanas rezultātā pasaules svētākajā pilsētā Vatikānā atklājās aizvien jaunas mistērijas, piemēram, tūkstošiem vēl neidentificētu kaulu divās kapenēs, vēsta raidsabiedrība CNN.

15 gadus vecā Emanuela Orlandi 1983. gada 22. jūnijā bija ceļā uz mājām pēc flautas spēles nodarbības. Viņa pēdējoreiz tika redzēta autobusa pieturā Romas centrā, bet pēc tam - vairs ne miņas, it kā meitene būtu izkūpējusi gaisā. Kaut arī kopš liktenīgās dienas pagājuši jau 36 gadi, viņas ģimene joprojām nav atmetusi cerību, ka kādreiz uzzinās patiesību, kas ar meiteni notika.

Foto: AFP/ FILIPPO MONTEFORTE

Interese par pazudušās jaunietes lietu atjaunojās pagājušā gada vasarā, kad Orlandi ģimene saņēma anonīmu vēstuli, kas norādīja, ka Emanuelas paliekas var atrasties Princeses Sofijas fon Hohenlohes kapos un Meklenburgas princeses Šarlotes Federikas atdusas vietā.

Liels bija viņu pārsteigums, ka kapenes bija tukšas un tur nebija ne miņas arī no augstmaņu mirstīgajām paliekām.

» Vatikāna kapeņu mistērija: meklējot pazudušu meiteni, atrod divus tukšus kapus

Princeses Sofijas kaps veda uz lielu pazemes kambari, taču arī tas bija tukšs. Vatikāns sola pārskatīt kapsētā 19. gadsimta beigās un pirms 60 gadiem veiktos būvdarbus. Iespējams, ka tas varēs sniegt atbildes uz jauno mistēriju: kāpēc abu 19. gadsimta princešu kapi stāv tukši? Tomēr tas pagaidām nepalīdz atrast Emanuelu.

Tomēr izmeklēšanas laikā tika atklātas divas jaunas kapenes, kurās tiek glabāti mirušo kauli, kas atrodas Teutonu koledžas iekšpagalmā.

Pētnieki jaunatklātajās kapenēs atrada "tūkstošiem kaulu", kas, domājams, atbilst "desmitiem cilvēku".

DNS analīzes tagad tiks veiktas sagrupētajās kaulu grupās. Vatikāna pārstāvis Alessandro Gisotti teica, ka precīzi dati varētu būt zināmi nākamajā sestdienā.

"Jāņem vērā, ka daudzi no datētajiem kauliem ir sašķēlušies, tāpēc tas pagarina izpētes laiku," CNN teica Gisotti.

Kaut arī kaulu izcelsme nav zināma, Emanuelas brālis Pietro Orlandi teica, ka kapeņu izmeklēšana ir "liels gandarījums".

Foto: AFP/ ANDREAS SOLARO

"Kapenēs nevajadzētu būt "jauniem" kauliem, tāpēc, ja tādi ir, pat ja tie nav Emanuelas, tad tā būs liela Vatikāna problēma," viņš teica CNN. "Ir simtiem, tūkstošiem kaulu, un tagad Vatikāns tos klasificē pēc vecuma un izmeklēs jaunākos."

"Doma, ka viņa visu šo laiku būtu apglabāta tikai 200 metru attālumā no mūsu mājas, būtu neiedomājama un postoša visai ģimenei," atzina Emanuelas brālis.

Viņš piebilda, ka neatkarīgam ekspertam ir svarīgi izpētīt kaulus, lai nodrošinātu rezultātu objektivitāti.

Vatikāns norādīja ziņu aģentūrai Reuters, ka "viņi ir atvērti sadarbībai ar Orlandi ģimeni", piekrītot, ka izmeklēšana notiek krusta kapos, pat ja tā ir balstīta tikai uz "anonīmu ziņojumu".

Itālijas medijos izskanējušas visdažādākās teorijas par Emanuelas pazušanu. Viena no teorijām - Emanuelu nolaupīja teroristu grupējums, kas tādā veidā centās panākt turka Mehmeta Ali Agdžas, kurš 1981. gadā mēģināja noslepkavot pāvestu Jāni Pāvilu II, atbrīvošanu.

Cita teorija vēstīja, ka Emanuela esot tikusi ierauta mafijas mēģinājumos atgūt lielas naudas summas, kas caur bankrotējušo "Banco Ambrosiano" tika aizdotas Vatikāna Bankai (Emauelas tēvs bija tās darbinieks). 2012. gadā tika atvērts mafiozo Enriko de Pedisa kaps Romas bazilikā, taču tajā netika atrastas Emanuelas DNS pēdas, vēsta "The Guardian".

Pagājušogad būvdarbu laikā Vatikāna vēstniecībā Romā tika atrasti cilvēku kauli. Itālijas medijos sākās drudžainas spekulācijas, ka tie varētu piederēt Emanuelai vai Mirellai Gregori, vēl vienai 1983. gadā pazudušai pusaudzei. Tomēr DNS testu rezultāti to neapstiprināja.

Emanuelas pazušana joprojām ir neatrisināta mīkla. Kad viņa pazuda, policija pieļāva iespēju, ka meitene tikusi nolaupīta un nogalināta vai arī kļuvusi par cilvēktirgotāju upuri.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu