Maskavā gatavojas lielākajam nesankcionētajam protesta mītiņam pēdējos gados (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Turpinoties cīņai par neatkarīgo kandidātu reģistrēšanu Maskavas domes vēlēšanām, Krievijas opozīcija gatavojas sestdien, 27. jūnijā, rīkot protesta mītiņu pie galvaspilsētas mērijas.

Pagājušās nedēļas nogalē, protestējot pret atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus, Maskavā uz varasiestāžu sankcionētu mītiņu pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, un tas izvērtās par plašāko protesta akciju, kādu Krievijas galvaspilsēta pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27. jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

Navaļnijs šonedēļ tika aizturēts un viņam kārtējo reizi piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju.

Foto: Milicijas aizturētais opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs

Vairāku nereģistrēto kandidātu mājās un to kampaņas štābos veiktas kratīšanas, bet viņi paši izsaukti uz nopratināšanām izmeklēšanas komitejā saistībā ar jaunierosināto krimināllietu par vēlēšanu komisijas "darba traucēšanu", kas izpaudusies opozīcijas aktīvistiem sarīkojot pie Maskavas vēlēšanu komisijas mītnes vairākus piketus un nesankcionētus mītiņus.

» Maskavā protestētāji pieprasa nekavēt opozīcijas piedalīšanos domes vēlēšanās

Policija brīdinājusi, ka varasiestāžu nesankcionēto mītiņu nepieļaus. Policija "veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu nekādus sabiedriskās kārtības traucējumus", vēsta aģentūra TASS. Opozīcijas aktīvisti un neatkarīgie kandidāti, kuriem atteikta reģistrācija, paziņojuši, ka no savas ieceres neatkāpsies.

"Mēs vairs nerunājam par mūsu mandātiem," norādījis viens no nereģistrētajiem kandidātiem, Dmitrijs Gudkovs. "Ja mēs tagad zaudēsim, vēlēšanas vairs neeksistēs kā politisks instruments un represīvā mašīna vedīs valsti uz 1937.gadu."

Par spīti varasiestāžu draudiem, sociālajā vietnē "Facebook" gatavību piedalīties sestdienas protesta akcijā pauduši 11 tūkstoši cilvēku.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu