Ugunsgrēki Arktikā ir redzami arī no kosmosa (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Noah Berger / AP/Scanpix

Arktiku plosošie mežu ugunsgrēki ir tā pieņēmušies spēkā, ka nu tos var novērot pat no kosmosa, informē portāls "Science Alert".

Kopš jūnija sākuma Ziemeļu polārajā lokā fiksēti vairāk kā 100 ugunsgrēki. Krievijā pašlaik ugunsgrēka varā ir 11 no tās 49 reģioniem un ugunsnelaime piemeklējusi pat "mūžīgā sasaluma" zemi - Grenlandi.

» Anomālais karstums. Kāpēc eksperti ceļ trauksmi par netipisko svelmi?

Lai arī ugunsgrēki Arktikā nav nekas neparasts, pēdējos gados to biežums un stiprums ir strauji paaugstinājies, galvenokārt - globālās sasilšanas dēļ. Šogad ugunsgrēki plosās tādā intensitātē, ka klimatologi un Pasaules Meteoroloģiskā organizācija tos nosaukuši par "bezprecedenta gadījumu".

Cieš arī tie reģioni, kurus tieši neskar uguns mēles - pamatojoties uz "NASA Earth Observatory" datiem, dūmi izplatījušies pa visu Krieviju, nozīmīgi pasliktinot gaisa kvalitāti apdzīvotās vietās.

Atmosfēras pētnieks Santjago Gasso savā "Twitter" kontā rakstījis, ka Sibīrijas ugunsgrēki radījuši dūmu segu, kas aizņem aptuveni četrus ar pusi miljonus kavdrātkilometru. Tiek uzskatīts, ka globālās sasilšanas rezultātā šādi ugunsgrēki varētu sākt kļūt par ikgadēju parādību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu