Kolumbietis Bernals triumfē "Tour de France"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ehans Bernals.
Ehans Bernals. Foto: https://twitter.com/LeTour

Kolumbijas riteņbraucējs Ehans Bernals no "Ineos" komandas svētdien nodrošināja uzvaru šī gada "Tour de France" velobraucienā.

Bernals par kopvērtējuma līderi kļuva divus posmus pirms finiša jeb 19.posmā, dzelteno krekliņu pārņemdams no francūža Žiljēna Alafilipa ("Deceuninck - Quick Step"), kurš bija vadībā lielāko daļu tūres.

Pirms pēdējā posma Bernala pārsvars pār tuvāko sekotāju - komandas biedru un pērnā gada čempionu Džeraintu Tomasu no Lielbritānijas - bija viena minūte un 11 sekundes. Lai nodrošinātu uzvaru, Bernalam svētdien bija vadošajā grupā jāsasniedz Elizejas lauki Parīzē, kas kolumbietim arī izdevās.

Svētdien 21.etapā riteņbraucējiem bija jāveic 128 kilometri bez izteiktiem kāpumiem. Uzvaru finiša spurtā svinēja austrālietis Kelebs Evans no "Lotto Soudal" komandas, bet vēl uz goda pjedestāla kāpa "Jumbo-Visma" vienības nīderlandiešu riteņbraucējs Dilans Hrūnevēgens un "Total Direct Energie" pārstāvošais itālis Nikolo Bonifacio.

Tikmēr augsto 23.vietu pēdējā posmā izcīnīja Latvijas čempions Toms Skujiņš no "Trek - Segafredo", kurš finišēja lielajā grupā. Tāpat lielajā grupā bija arī Bernals, kurš finišēja sadevies rokās ar Tomasu, abiem "Ineos" riteņbraucējiem noslēdzot pirmo trīsdesmitnieku.

Lielā grupa finišēja pēc trim stundām četrām minūtēm un astoņām sekundēm.

Sprinteru ieskaitē tūrē uzvarēja slovāks Peters Sagans ("Bora - Hansgrohe"), kalnu karaļa vērtējumā pirmais bija francūzis Romēns Bardē ("AG2R La Mondiale"), labākais jaunais braucējs bija Bernals, stiprākās komandas godu izpelnījās "Movistar", bet aktīvākā braucēja balvu saņems Alafilips.

Bernals par tūres čempionu kronēts 22 gadu un 196 dienu vecumā. Jaunāki par "Tour de France" čempioniem kronēti tikai francūzis Enri Kornē un Luksemburgas riteņbraucējs Fransuā Fabērs, taču viņi pie tituliem tika pagājušā gadsimta sākumā. Iepriekšējo reizi kāds 22 gadus vecs riteņbraucējs par tūres čempionu kļuva 1983.gadā, kad uzvarēja francūzis Lorāns Finjons.

Bernals kopvērtējumā Tomasu apsteidza par to pašu vienu minūti un 11 sekundēm - pārsvaru, kāds kolumbietim bija pirms pēdējā posma. Tikmēr trešais bija nīderlandietis Stīvens Kruijsvijks ("Jumbo-Visma"), kurš bija vēl 20 sekundes lēnāks.

Skujiņš tūri noslēdza 79.vietā, Bernalam zaudējot divas stundas 39 minūtes un 50 sekundes. Kalnu karaļa vērtējumā latvietis bija 32.pozīcijā, bet sprinteru ieskaitē ieņēma 61.vietu. Labāko rezultātu carnikavietis sasniedza 17.posmā, kurā izcīnīja devīto vietu.

Skujiņš prestižajā velobraucienā piedalījās otro gadu pēc kārtas. Pērn viņš debitēja Francijas tūrē, kurā no piektā līdz devītajam posma bija līderis kalnu karaļa ieskaitē. Augstāko vietu Skujiņš izcīnīja 15.posmā, kurā finišēja piektais, bet noslēgumā kopvērtējumā latvietis bija 82.pozīcijā.

Šogad "Tour de France" velobrauciens norisinājās jau 106.reizi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu