Irānas Revolucionārā gvarde "Stena Impero" aizturēšanas mirklī brīdinājusi britu karafloti neiejaukties, lai neapdraudētu savas dzīvības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tankkuģis "Stena Impero"
Tankkuģis "Stena Impero" Foto: AP/Scanpix

Pirmdien, 29. jūlijā, publiskotā video dzirdams, kā Irānas Revolucionārās gvardes virsnieks tankkuģa "Stena Impero" aizturēšanas mirklī brīdinājis Lielbritānijas karaflotes kuģi neiejaukties, norādot, ka pretējā gadījumā viņi apdraudēs savas dzīvības.

Irānas Revolucionārā gvarde 19. jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba britu tankkuģi "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, ka "Stena Impero" kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Pirmdien publiskotais video, kā izskatās, filmēts 19. jūlijā virs Lielbritānijas karaflotes kuģa "Foxtrot 236", kas atradās "Stena Impero" tuvumā, bet nespēja novērst tā aizturēšanu. Video publicējusi Irānas Revolucionārā gvarde.

Arī Londonā bāzētā jūras drošības risku analītikas kompānija "Dryad Global" pagājušajā nedēļā publiskoja audioierakstu, kurā dzirdama saziņa starp britu karaflotes kuģi un Irānas Revolucionāro gvardi.

Irānas Revolucionārās gvardes publiskotajā aptuveni divu minūšu garajā video irāņu virsnieks dzirdams sakām "Foxtrot 236": "Jums tiek dots rīkojums nejaukties manā operācijā. No jums tiek prasīts nejaukties šajā jautājumā."

Video dzirdams, kā "Foxtrot 236" identificē sevi un norāda, ka atrodas pie starptautiski atzīta šauruma netālu no tirdzniecības kuģa, kas brauc cauri šaurumam.

Irāņu virsnieks pēc tam dzirdams sakām: "Neapdraudiet savas dzīvības." Viņš arī informē "Foxtrot 236", ka britu tankkuģis atrodas Irānas kontrolē.

Taču izskatās, ka video ir rediģēts un no tā izgrieztas daļas, ko publicējusi "Dryad Global". Šajos audioierakstos dzirdams, kā britu virsnieks norāda Irānas Revolucionārajai gvardei, ka tā nedrīkst aizkavēt "Stena Impero".

Irānas Revolucionārā gvarde iepriekš publicēja video, kurā redzama kuģa aizturēšana, karavīriem maskās nolaižoties uz kuģa pa virvi no helikoptera.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu