Pārrēķināts VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Ikviens strādājošais savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā šobrīd var redzēt pārrēķināto individuālo prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Neapliekamo minimumu katram darbiniekam individuāli VID prognozē divas reizes gadā atkarībā no viņa iepriekš saņemtā ienākumu apmēra. Tādējādi daļai darbinieku var mainīties tā atalgojuma daļa, kurai netiek piemēroti algas nodokļi, un attiecīgi arī atalgojuma kopējais apmērs.

Lai arī nodokļu reforma jau ir notikusi, joprojām VID aicina katru pievērst uzmanību savai algas nodokļu grāmatiņai un tajā norādītajam prognozētajam neapliekamajam minimumam (tai algas daļai, kuru ar nodokli neapliek).

VID atgādina, ka tad, ja strādājošais nesen sācis (vai atsācis) darba gaitas, vai ir strauji palielinājušies ienākumi, tas Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) var atzīmēt, lai neapliekamo minimumu nepiemēro.

Nākamais VID prognozētā neapliekamā minimuma pārrēķins tiks veikts 1. janvārī.

Pirms nodokļu reformas VID visiem strādājošajiem gada laikā piemēroja vienādu neapliekamo minimumu, taču nodokļu reformas ietvaros mainīta neapliekamā minimuma piemērošanas kārtība un apmērs. No 2018.gada darba vietā, kura EDS sadaļā "Algas nodokļa grāmatiņa" atzīmēta kā galvenā darba vieta, darba samaksai tiek piemērots VID prognozētais neapliekamais minimums. Tādējādi mazo ienākumu saņēmēji gūst lielākus ienākumus šodien, nevis nākamajā gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Savukārt tiem iedzīvotajiem, kuru ienākumi mēnesī pārsniedz 1000 eiro, VID prognozētais neapliekamais minimums netiek piemērots.

Atsevišķos gadījumos, kad ienākumi bijuši mainīgi, iespējama situācija, ka VID prognozētais neapliekamais minimums ir noteikts lielāks, proti, nodokļos maksāts mazāk kā nepieciešams. Tādā gadījumā, gadam noslēdzoties, var nākties piemaksāt trūkstošo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tas var notikt, piemēram, šādos gadījumos: ja gada laikā ir ievērojami palielinājušies ieņēmumi; ja nodokļu maksātājs atgriezies no bērna kopšanas atvaļinājuma; ja darba gaitas sāktas nesen.

VID aicina darba ņēmējus sekot līdzi saviem ienākumiem. Lai neveidotos nodokļu starpība, joprojām ir iespēja lūgt darba devēju nepiemērot prognozēto neapliekamo minimumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu