Pozitīvie atomi un Mēness frekvences. Zinātnieki komentē apgalvojumus par "strukturēto ūdeni" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Nesen plašu rezonansi sabiedrībā raisīja diskusijas par "dzīvo ūdeni" jeb strukturēto ūdeni ar atmiņu, ko ražo uzņēmums "Memory Water". TVNET raidījums "Komforta zona" uz sarunu aicināja divus zinātniekus - Vjačeslavu Kaščejevu un Tāli Juhnu -, lai skaidrotu, cik zinātniski ir ūdens ražotāju pamatojumi par tā struktūru un iedarbību.

Foto: Jānis Škapars

TVNET sarunu raidījuma vadītājs Iļja Kozins zinātniekiem jautā par "Memory Water" mājaslapā publicētajiem apgalvojumiem par ūdens apstrādi: "Tur ir daži apgalvojumi, kas man - cilvēkam, kas nav saistīts ar zinātni, - likās tādi vērtīgi, kurus mēs varētu šeit apspriest un pārbaudīt, cik daudz tur ir zinātnes un cik daudz ir pseidozinātnes. Piemēram, tur ir tāda shēma, kurā ir aprakstīts, kā šis ūdens tiekot strukturēts. Ir rakstīts:

"Viss ir atomu - vissīkāko daļiņu - salikums. Vienu atomu no cita atšķir tā vibrācijas frekvence, tādējādi frekvence pozitīvi ietekmē atomu.""

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs norāda, ka tas esot bezjēdzīgs apgalvojums: "Ko nozīmē pozitīvi ietekmē atomu? Redziet, šis ir tīras pseidozinātniskās mitoloģijas piemērs. Kāpēc es to saucu par mitoloģiju?

Tāpēc, ka tiek izmantoti zinātniski termini, kas tiek salikti tādos emocionālos, literāros stāstos, kuriem vispār nav nekādas jēgas, ja mēs sākam viņos iedziļināties.

Tas ir attiecībā uz šo sacerējumu par frekvencēm un pozitīvo ietekmi."

Iļja Kozins norāda uz vēl vienu uzņēmuma mājaslapā publicēto apgalvojumu: "Ūdens, tekot no kalna, pieskaras daudziem akmeņiem, dažādiem smilšu slāņiem, kokiem, zālei un dažādiem minerāliem. Šādā veidā ūdens bagātinās ar milzīgo dabas spēku, kas pieder Zemei."

"Redziet, bet vēlreiz. Šeit vienīgais, kas vajadzīgs šai firmai no strukturētā ūdens, lai būtu carte blanche, lai varētu rakstīt patvaļīgu dzeju par to, ka "mūsu ūdens ir labi strukturēts"," norāda Kaščejevs. "Es esmu ļoti negatīvi noskaņots pret produktu "Memory Water". Ja vien ir kripatiņa taisnības, ka tā atmiņa ūdenim ir, man ir bažas, ka viņš atceras visas slimības tajos cilvēkos, kuriem šis ūdens ir gājis cauri, visas toksiskās vielas, kas viņā kādreiz bija izšķīdinātas, un man ir milzīgs satraukums par to, ka Korotkova kunga Kirliāna fotokamera uzrāda šā ūdens lietotājam (pieņemsim, ka tā ir taisnība), paaugstinātu biolauka līmeni. Tas nozīmē, ka es dzīvoju ar pastiprinātu stresu un ātrāk novecoju. Es nevēlos tādu ūdeni dzert!

Un mans stāsts ir tikpat vērtīgs kā viņu, tikai nokrāsots negatīvi."

Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas vadītājs Tālis Juhna norāda, ka Latvijā ūdeni iegūst no pazemes avotiem: "Pirmām kārtām tas nozīmē, ka ūdens tek caur smiltīm. Līdz ar to tur ir notikusi jau kaut kāda turbulence. Otrs ir tad, kad tas ūdens tiek paņemts. Tur tas apgalvojums ir, ka ūdeņi tiek ķīmiski apstrādāti un līdz ar to zaudē savas īpašības. Un, starp citu, tur bija arī viens video (kas man liekas ļoti pareizi), kur minēja arī apstrādes metodiku, ko sauc par reverso osmozi, kad no ūdens izdala visus sāļus. Jā, tādu ūdeni dzert nav pareizi, jo ūdenī ir vielas, kā kalcijs, magnijs, kas organismam ir vajadzīgas. Bet vairums Latvijas ūdeņu, kas tiek Latvijā dzerti, pildīti ūdensapgādes sistēmā - to vairumu 99% staciju ņem no pazemes. Tos ņem dziļurbumos, tieši no tiem pašiem slāņiem."

"Vienīgā apstrādes metode, un par to mēs varam runāt, ir, kad no ūdens tiek izdalīts dzelzs. Tā ir aerācija un filtrācija caur smiltīm. Principā ir viena apstrāde. Šinī ["Memory Water"] metodē, cik es saprotu, ir kaut kādi pieci soļi. Bet principā tas ūdens, mūsu Latvijas ūdens, viņš ir praktiski neapstrādāts," norāda Tālis Juhna.

"Un, ja arī runā par apstrādi, tad kādas īpašības tiek zaudētas? Nu, piemēram, jūs zināt, ka dažās valstīs ūdens nav pieejams. Nu vismaz tādā apjomā, lai cilvēki varētu mierīgi atvērt un dzert no krāna. Ūdens tiek recirkulēts. Piemēram, Singapūrā. Singapūrā attīra notekūdeņus. Attīrīšanas metodes mūsdienās ir tik labas, ka tu pēc tam ūdeni vari dzert. Viens ir Singapūras piemērs, ir arī daudzas valstis Āfrikā.

Nav novērotas nekādas fizikālas vai bioloģiskas izmaiņas cilvēka organismā, ja viņš lieto ūdeni, kurš ir bijis īstenībā vienreiz jau izgājis caur organismu," turpina zinātnieks.

Raidījuma "Koforta zona" vadītājs jautā par vēl vienu apgalvojumu: "Un, ja ūdeni pakļauj "saules un mēness pozitīvajām frekvencēm"? "Tieši šie debesu ķermeņi dod enerģiju nepārtrauktajiem procesiem gan dabā, gan cilvēka ķermenī" - tas ir viens no apgalvojumiem arī šeit."

Vjačeslavs Kaščejevs norāda, ka arī tas ir bezjēdzīgs apgalvojums: "Ko nozīmē saules un mēness pozitīvās frekvences? Šis ir pseidozinātnisks uzskats, uz kuru daļēji balstās astroloģija. Tam nav nekāda sakara ar zinātni. Tāpēc es kādā publiskā viedokļu apmaiņā aicināju Pļaviņa kungu godīgāk saukt savu produktu. Un izteicu hipotēzi: ja viņi virzītu šo produktu viduslaikos, kad bija citādāka vispārpieņemta pasaules aina, godīgs veids, kā aprakstīt tās labās īpašības, kas viņu ūdenim piemīt, varētu teikt, ka viņu ir svētījušas laumiņas vai tās ir laumiņu prieka asaras. Kāpēc?

Tāpēc, ka mūsdienās pseidozinātne  paņem zinātniskus terminus un savērpj pasakas, izmantojot šos terminus.

Tie teksti, kurus citējāt, ir precīzi mūsdienīgas pasakas, kurās vairs nefigurē laumiņas, bet atomi. Kurās vairs nav māte – mēness, bet kurās ir mēness pozitīvās frekvences."

"Atomi, frekvences, turbulence, nanostruktūras, molekulas, ūdeņraža saites - šie vārdi tiek lietoti pilnīgi izrauti no zinātniskās nozīmes, bet piešķir šo te garšu, šo te iespaidu, un te arī ir tas pārkāpums, pret ko es iestājos. Viņi ļauj cilvēkam, kurš ir tālu no zinātnes, noasociēt visu labo, ko zinātne mums ir devusi, piemēram, asins testu, kas varēja pateikt precīzi, kāda infekcija man kaiš un kuras antibiotikas strādās, un kuras ne. Es paņemu desmit dienu kursu un izārstējos. Šādam spēkam neviens no tiem pasaku stāstītājiem ne tuvu nevar pietuvoties! Bet tas noasociē cilvēka produktu ar zinātniskajām īpašībām. Tāpēc arī svarīgi ir iedziļināties," skaidro Kaščejevs.

Visu interviju skaties ŠEIT!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu