Protestētāji rada satiksmes haosu Honkongā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Honkongā aktīvisti, kas protestē pret Ķīnas komunistu valdības centieniem mazināt demokrātiju šajā autonomajā teritorijā, pirmdien izraisījuši satiksmes haosu, un ir traucēta metro vilcienu kustība, bloķēti vairāki autoceļi, kā arī atcelti vairāk nekā 200 reisu Honkongas lidostā.

Protestu organizēti aicinājuši Honkongas iedzīvotājus pirmdien piedalīties vispārējā streikā. Savukārt Honkongas valdība vadītāja Kerija Lama brīdinājusi, ka protestētāju rīcībā apdraud principu "viena valsts, divas sistēmas", kas tiek attiecināts uz Honkongu.

Pilsētas centra metro stacijās protestētāji bloķēja vilcienu durvis, neļaujot tās aizvērt. Līdz ar to tika būtiski kavēta metro vilcienu kustība.

Aktīvisti arī izraisīja autosatiksmes sastrēgumus, bloķējot vairākus noslogotus autoceļus.

Honkongas lidostā pirmdien atcelti vairāk nekā 200 reisu. Lielākoties tie ir Honkongas aviokompāniju "Cathay Pacific" un "Hong Kong Airlines" reisi.

"Cathay Pacific" stjuartu arodbiedrība paziņojusi, ka rīko streiku, protestējot pret brutālo demokrātijas atbalstītāju apspiešanu Honkongā.

"Pēdējās 50 dienās valdība ir ignorējusi cilvēku prasības un izmantojusi tikai policijas spēku, lai mēģinātu apspiest [protestētāju] balsis, izraisot tūkstošiem honkongiešu izmisumu," sacīts arodbiedrības paziņojumā. Aizvadītajā nedēļas nogalē policija atkal izmantoja spēku, lai izklīdinātu tūkstošiem protestētāju.

Pagaidām nav zināms, cik plašs ir pirmdien izsludinātais streiks, taču tā rīkotāji iepriekš paziņojuši, ka streikā pauduši gatavību piedalīties vairāk nekā 20 000 cilvēku, kas strādā dažādās nozarēs, tostarp valdības ierēdņi.

Pirmdien septiņās dažādās Honkongas vietās paredzēti mītiņi.

Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama pirmdien paziņoja, ka protestētāju rīcības dēļ Honkonga var nonākt "uz ļoti bīstamas situācijas sliekšņa", kad būtu apdraudēta Honkongas autonomija, kas tai piešķirta atbilstoši principam "viena valsts, divas sistēmas".

"Šie [protestētāju] slepenie motīvi iznīcinās Honkongu, un, turpinot to, ko viņi dēvē par revolūciju, tiek apdraudēts [princips] "viena valsts, divas sistēmas," žurnālistiem sacīja Lama.

Protestus, kas Honkongā ilgst jau otro mēnesi,  sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā   Honkongas  parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu