Integrācijas programmās divu gadu laikā latviešu valodu apguvuši gandrīz 1400 citu valstu piederīgie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda (PMIF) Nacionālajā programmā 1397 trešo valstu valstspiederīgie, kuri likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, no 2016. gada maija līdz 2018. gada nogalei apguvuši latviešu valodu, savukārt vairākiem simtiem sniegts cita veida atbalsts, sacīja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas referente Inita Kabanova.

Integrācijas jomā no 2016. gada maija līdz 2018. gada nogalei kopumā ieviesti 11 projekti un to ietvaros īstenotas vairāk nekā 6000 individuālās atbalsta aktivitātes.

Trīs projektu ietvaros kopumā 1397 dalībnieki pabeidza 120 akadēmiskās stundas garus latviešu valodas mācību kursus un 984 dalībnieki trijos projektos piedalījās integrācijas programmu pasākumos, iepazīstot Latvijas sociālos, politiskos, ekonomiskos un kultūras procesus, stāstīja Kabanova.

455 bēgļi un personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss, noklausījušies sociālekonomiskās iekļaušanas ievadkursa programmu par Latviju, tai skaitā saņemot praktisku informāciju par izglītību, nodarbinātību, veselības aprūpi, mājokļu tirgu, sociālo un citu pakalpojumu pieejamību.

2532 trešo valstu pilsoņi ar fonda atbalstu saņēmuši konsultācijas vai psihologa vai psihoterapeita palīdzību, savukārt 643 trešo valstu pilsoņiem nodrošināti tulku vai tulkošanas pakalpojumi, skaidroja referente.

Viņa sacīja, ka PMIF pirmā posma projektu ietvaros ir nodrošināta organizatoriskās struktūras integrācijas un daudzveidības pārvaldīšanai ilgtspēja, informatīvās tālruņa līnijas darbība, izveidots Brīvprātīgo atbalsta tīkls un starpinstitucionālais speciālistu sadarbības tīkls, aktualizēta tīmekļa vietne "www.integration.lv", kā arī paplašināta nevalstisko organizāciju Dialoga platforma.

PMIF pirmā posma projektu īstenošanai tika piešķirts finansējums kopumā 2 316 088 eiro apmērā, kur 75% līdzfinansē fonds, bet 25% līdzfinansē valsts budžets.

PMIF otrais posms trešo valstu valstspiederīgo integrācijas jomā ilgs līdz 2020.gada beigām un tā ietvaros pašlaik tiek īstenoti deviņi projekti. Savukārt fonda trešais, noslēdzošais posms norisināsies no 2020. līdz 2022. gadam.

Par PMIF atbalsta īstenošanu Latvijā atbildīgā iestāde ir Iekšlietu ministrija. Savukārt Kultūras ministrija kā deleģētā iestāde nodrošina PMIF atbalsta plānošanu un pārraudzību trešo valstu valstspiederīgo integrācijas jomā, skaidroja referente.

PMIF mērķis ir dot ieguldījumu migrācijas plūsmu efektīvā pārvaldībā un kopējās politikas patvēruma īstenošanā, stiprināšanā un attīstībā, vienlaikus pilnībā ievērojot tiesības un principus, kas noteikti Eiropas Savienības Pamattiesību hartā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu