Pentagons brīdina: ASV spēkiem pametot Sīriju, tur atdzimst "Islāma valsts" (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cīņa par "Islāma valsts" padzīšanu no pēdējā zemes pleķīša Sīrijas austrumos
Cīņa par "Islāma valsts" padzīšanu no pēdējā zemes pleķīša Sīrijas austrumos Foto: Reuters/ScanPix

ASV karavīriem pametot Sīriju, tur atdzimst džihādistu grupējums "Islāma valsts", turklāt džihādisti arī nostiprina savus spēkus kaimiņvalstī Irākā, brīdinājis ASV Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspektora birojs

Džihādisti izmanto vietējo spēku vājās vietas, lai gūtu sekmes, norādīja birojs.

"Neraugoties uz teritoriālā "kalifāta" zaudējumu, "Islāma valsts" šajā ceturksnī Irākā nostiprinājusi kaujinieku spēku jaudas un atdzimst Sīrijā," teikts biroja ziņojumā.

"Islāma valsts" abās valstīs spējusi "pārgrupēties un uzturēt operācijas "daļēji arī tāpēc, ka vietējie spēki "joprojām ilgtermiņā nespēj izvērst operācijas, veikt dažādas operācijas vienlaicīgi un noturēt attīrītās teritorijas", sacīts ziņojumā.

Grupējuma atdzimšana notikusi laikā, kad Vašingtona "pabeigusi daļējo karaspēka izvešanu" no Sīrijas, neraugoties uz to, ka komandieri brīdinājuši - ASV atbalstītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem "nepieciešamas papildu apmācības un tehnika, lai īstenotu operācijas pret nemierniekiem" .

Pērn ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par uzvaru karā pret "Islāma valsti" un lika no Sīrijas izvest visus amerikāņu karavīrus. Reaģējot uz šo Trampa lēmumu, no amata atkāpās ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss.

Nelies skaits ASV karavīru izvietoti Sīrijas ziemeļaustrumos - teritorijā, kuru nekontrolē Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība. Vašingtona centusies panākt, lai lielāku atbalstu sniedz sabiedrotie starptautiskajā koalīcijā, kas izveidota cīņai pret "Islāma valsti".

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu