ASV valsts sekretārs: Raķešu izmēģinājumi neietekmē sarunas par Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo. Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien, 7. augustā, centās mazināt Ziemeļkorejas jaunāko ballistisko raķešu izmēģinājumu nozīmīgumu, sakot, ka tie nemaina izredzes sarunām par Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem.

Vienu dienu pēc tam, kad Ziemeļkoreja nosauca jauno tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumu kārtu par "brīdinājumu" ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām, Pompeo sacīja reportieriem, ka tā nav ietekmējusi Vašingtonas pieeju šim reģionam.

Tas bija ceturtais raķešu pāris, ko Ziemeļkoreja izšāvusi pēdējo divu nedēļu laikā. Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses sekretārs norādīja, ka šis raķešu izmēģinājums bijusi reakcija uz patlaban notiekošajiem ASV un Dienvidkorejas bruņoto spēku manevriem.

Atbildot uz jautājumu, vai šīs raķešu palaišanas negatīvi ietekmējušas denuklearizācijas sarunu vidi, Pompeo sacīja: "Nē."

"[ASV] prezidenta [Donalda] Trampa administrācijas stratēģija attiecībā uz Ziemeļkoreju nav mainījusies," teica Pompeo.

"Mūsu centieni ir panākt pilnīgu, galīgu Ziemeļkorejas denuklearizāciju. Mēs ceram, ka tuvākajās nedēļās mēs atgriezīsimies pie sarunu galda, lai to sasniegtu."

Pompeo atzīmēja, ka jaunajos raķešu izmēģinājumos nav bijušas vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes, kas bija raisījušas satraukumu 2017. un 2018. gadā, un ka Phenjana kopš 2017. gada septembra ir apturējusi kodolieroču izmēģināšanu.

"Abi šie fakti ir labas lietas," sacīja Pompeo.

"Tagad mums ir uzdevums nodrošināt to, par ko abi līderi vienojās pērnā gada jūnijā Singapūrā," teica Pompeo, atgādinot Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanos, kurā Kims izteica neskaidru solījumu par denuklearizāciju.

"Mēs esam pilnīgi fokusējušies uz to, plānojam sarunas pēc dažām nedēļām un gaidām, ka abas komandas atkal sanāks kopā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu