Foto: Kara flotes svinībās Rīgas ostā cilvēki var tuvumā apskatīt Latvijas un sabiedroto valstu kuģus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas armijas un sabiedroto valstu Kara flotes kuģi
Latvijas armijas un sabiedroto valstu Kara flotes kuģi Foto: Sintija Zandersone / LETA

Par godu Latvijas armijas Kara flotes simtgades svinībām Rīgas Pasažieru termināļa piestātnē sestdien apskatāmi dažādi Latvijas un sabiedroto valstu kuģi.

Interesenti var aplūkot Jūras spēku štāba un apgādes kuģi A-53 "Virsaitis", apgādes kuģi A-90 "Varonis", mīnu kuģus M-04 "Imanta" un M-05 "Viesturs", patruļkuģus P-08 "Jelgava" un P-09 "Rēzekne", kā arī sabiedroto valstu jūras spēku kuģus - Zviedrijas daudzfunkcionālo korveti "Helsingborg", Somijas mīnu licēju "Pyharanta", Vācijas apgādes kuģi "Werra", Igaunijas štāba un apgādes kuģi "Wambola", Lietuvas pretmīnu cīņas kuģi "Selis" un Polijas meklēšanas un glābšanas kuģi "Lech".

Foto: Kara flotes svinības Rīgas ostā pulcē Latvijas un sabiedroto valstu kuģus

Ne uz visiem kuģiem iespējams uzkāpt, taču uz dažiem tas atļauts, un vietējie iedzīvotāji un tūristi labprāt izmanto šo iespēju.

Viens no kuģiem, kas apmeklētāju apskatei drošības apsvērumu dēļ ir slēgts, taču vizuāli ir iespaidīgs un piesaista ne vienu vien interesentu, ir Zviedrijas daudzfunkcionālā korvete "Helsingborg".

"Helsingborg" apraksts liecina, ka kuģis ir 72 metrus garš un tā iegrime ir 2,4 metri, bet tonnāža sasniedz 750 tonnas. Kuģim ir CRP korpuss/virsbūve un tā apkalpi veido 45 cilvēki. Šīs korvetes zemākais ātrums ir 0-15 mezgli, bet tā var sasniegt arī ātrumu, kas sasniedz 30 mezglus. "Helsingborg" dzinējspēks ir divi ūdens strūklas dzinēji.

"Helsingborg" leitnants Ingebrikts Sjeviks pastāstīja, ka kuģis ir maskēšanās raķešu korvete, kas uzbūvēta šī gadsimta sākumā. Kuģis var darboties arī kā zemūdene un tam ir torpēdas.

Viņš uzsvēra, cik būtiski ir, lai visas Baltijas jūras valsts ir sabiedrotie. Patlaban cieša sadarbība aizsardzības jomā notiek gan flotes virsnieku starpā, gan starp kuģiem, kuriem ir kopīgi treniņi. Tāpat norit arī kopīgas operācijas Baltijas jūrā.

"Protams, situācija Baltijas jūrā ir būtiski mainījusies, tāpēc mums kļuvis vēl jo vairāk svarīgi būt vienotiem un darboties," pauda Sjeviks.

Viņš apsveica Latvijas armijas Kara floti simtgades svinībās un pauda pārliecību, ka ar šo brīdi ir jālepojas.

Sjeviks pastāstīja, ka Latvijas armijas Kara flotes svinības ir pirmā reize, kad "Helsingborg" ar komandu apmeklē Rīgu, un arī leitnantam pašam šī ir pirmā viesošanās Latvijas galvaspilsētā. "Esmu pagodināts šeit būt, man tas ir jāsaka. Šeit ir ļoti labi būt, bija ļoti skaisti soļot cauri Vecrīgai," sacīja Sjeviks.

Viens no kuģiem, uz kuru klāja apmeklētāji varēja uzkāpt, ir Somijas mīnu licējs "Pyharanta", kurš Rīgā jau reiz - pirms 13 gadiem - ir viesojies par godu Latvijas valsts neatkarības gadadienas svinībām.

"Pyharanta" jaunākais leitnants Tonijs Tidenbergs pastāstīja, ka "Pyharanta" ir 44 metrus garš un 10 metrus plats kuģis. Tā ātrums var sasniegt 11 mezglus. Kuģis ir uzbūvēts 1992.gadā, bet nesen modernizēts. Kuģa apkalpi veido 24 personas. Kuģa primārā misija ir jūras mīnu licējs, bet tas kalpo arī piegādes kuģis, sniedzot ūdeni un degvielu citiem kuģiem misijās.

Tidenbergs pastāstīja, ka situācija Baltijas jūrā pēdējos desmit gados ir mazliet mainījusies, bet lielākoties, viņaprāt, tā ir tāda pati, kā agrāk - tās pašas misijas un iepriekš veiktais darbs turpinās. Vienlaikus viņš uzsvēra, cik daudz Somijas kara flotei nozīmē būt sabiedrotajiem ar Latviju un pauda godu būt uzaicinātiem piedalīties Latvijas armijas Kara flotes svinībās. Leitnants Latvijas armijas Kara flotei novēlēja "mērenus vējus un, cerams, gaišu nākotni, un palikt stiprai".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu