Pedofilijā apsūdzētā ASV miljardiera Epsteina privātā sala: okeāna paradīze ar skumju reputāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džefrija Epsteina privātā sala
Džefrija Epsteina privātā sala Foto: Reuters/ScanPix

Mazo Sentdžeimsa salu ASV Virdžīnās savulaik iegādājās amerikāņu miljardieris Džefrijs Epsteins un iesauca par "Mazo Džefa salu". Vietējie gan to dēvē citādāk - par Pedofilu salu vai Orģiju salu, vēsta raidorganizācija "Bloomberg".

ASV finansists Džefrijs Epsteins, kuram bija izvirzītas apsūdzības plaša pedofilijas loka uzturēšanā, sestdienā, 10. augustā, izdarījis pašnāvību savā cietuma kamerā.

Viņš tika apsūdzēts plaša pedofilijas tīkla uzturēšanā - pats esot seksuāli izmantojis desmitiem nepilngadīgu meiteņu (jaunākās - 14 gadus vecas) un pēc tam licis viņām vervēt jaunas upures.

Foto: Reuters/ScanPix

Tuvējā Senttomasas salā vietējie gadiem ilgi baumo par to, kas notiek uz netālu esošās privātās salas. Tūristi sēžas laivās, lai no Senttomasas ostas izbrauktu loku gandrīz līdz nostāstiem apvītajai salai - pa līdzīgu maršrutu Epsteins savas draudzenes Gisleinas Maksvelas vārdā nosauktā kuģītī esot vedis jaunu meiteņu bariņus.

"Tā ir daļa no ekskursijas. Vienmēr tāda ir bijusi," norāda Senttomasas jahtu tūrisma kompānijas īpašniece Kristija Kverija.

Epsteins ir ārkārtīgi turīgs. Kādreiz viņš bieži nolaidās Senttomasā savā privātajā lidmašīnā un pēc tam ar helikopteru tika nogādāts uz 29 hektārus lielo privāto salu, ko 1998.gadā iegādājās par nepilniem astoņiem miljoniem dolāru.

Uz salas atrodas vairākas greznas savrupmājas un templim līdzīga ēka, kam viesuļvētra "Irma" 2017. gadā aizpūta zeltīto kupolu.

Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr Epsteina bagātības apmērs un izcelsme ir miglā tīti. Radušās dažādas teorijas, piemēram, ka Epsteins palīdz ASV lielākajiem bagātniekiem apiet nodokļu maksāšanu, spekulē ar valūtām vai pat ir izveidojis savu Ponci shēmu. 

Epsteinam pieder vēl viena privātā sala Lielā Sentdžeimsa, privātmājas Palmbīčā un Manhetenā, dzīvoklis Parīzē un rančo Ņūmeksikā. Ņujorkā esošā māja vien ir vairāk nekā 100 miljonus dolāru vērta, norāda luksusa klases īpašumu māklere Dollija Lenca. "Tikai miljardieri var atļauties tādus īpašumu," viņa saka.

Epsteins vadīja vairākus paša dibinātus uzņēmumus, kuru galvenā mītne atrodas biznesa centrā Senttomasā. Lai arī telpās reģistrēti vismaz pieci dažādi Epsteinam piederoši uzņēmumi, centrā nav izvietotas nekādas norādes par tiem. Tur reģistrēts uzņēmums, kam pieder Epsteina "Gulfstream" lidmašīnas, Epsteina finanšu trasts un firma "Southern Trust Co.", kas nodarbojas ar "DNS datubāzēm un datu ieguvi" un kuras biroja vadītāja ir Senttomasas gubernatora sieva.

Foto: Reuters/ScanPix

Kādreiz Epsteins savu biznesu vadīja Ņujorkā, bet vēlāk pārcēlās uz ASV Virdžīnām. Iespējams, viņš alka lielākas slepenības vai arī vēlējās izmantot dāsnās nodokļu atlaides.

Bijušais darbinieks, kas piekrita sniegt "Bloomberg" anonīmu interviju, norāda, ka Epsteins uz salas ieviesis stingru noteikumu: darbinieki miljardierim nedrīkst rādīties acīs.

Vēl viena dīvainība - uz salas esošajās ēkās esot divi kabineti, kuros atrodas seifi. Tajos retu reizi drīkstējusi ieiet saimniecības vadītāja, bet neviens cits. Slepenība liekot domāt, ka seifos glabājās kas vairāk par naudu, uzskata darbinieks.

Foto: Džefrija Epsteina privātā sala

Kāda upure pastāstījusi, ka Epsteinam pietuvināti cilvēki viņai likuši stāties seksuālās attiecībās ar vismaz sešiem prominentiem vīriešiem, tai skaitā Lielbritānijas karalienes dēlu princi Endrū.

Pēc nāves konstatēšanas izskanējusi pretrunīga informācija, ka Epsteins pašnāvības brīdī nav bijis pie saprāta, jo pēdējo mēnešu laikā viņam varējušas rasties garīgas veselības problēmas. 

Jau pirmie Epsteina upuri izteikušies, ka viņi ir sašutuši un dusmīgi par notikušo.

Es esmuļoti dusmīga un aizvainota. Viņš kārtējo reizi domāja, ka ir augstāks par mums, un izvēlējās iet vieglāko ceļu, atklāti par savām emocijām stāstījusi viena no cietušajām Dženifera Aroza.

» Amerikāņu miljardiera pedofīlijas upuru stāsti esot vienādi: Viens no tiem pēc 18 gadiem nāk atklātībā

Kāda cietusī Līza Blūma atklājusi, ka viņa joprojām, neskatoties uz Epsteina nāvi, meklēs veidus kā iegūt kompensāciju.

"Mēs gribētu, lai viņš dzīvo, lai nokļūtu tiesas priekšā. Viss turpināsies. Upuri pelnījuši iegūt pēc iespējas vairāk, jo viņiem nodarīts mūža zaudējums," Līza rakstījusi sociālajā tīklā "Twitter".

Apsūdzības attiecas uz 2002. un 2005. gadā pastrādātiem noziegumiem. No pienācīga soda viņš reiz jau izbēga -  2008. gadā atzīstot vainu divos štata likumdošanas pārkāpumos saistībā ar prostitūciju un izciešot 13 mēnešu sodu, viņš izvairījās no prāvas federālajā tiesā.

Epsteinam nācās reģistrēties kā dzimumnoziedzniekam un izmaksāt kompensācijas upuriem. Neskatoties uz to, viņš turpināja grozīties ASV sabiedrības augstajās aprindās.

Jaunākās izvirzītās apsūdzības Epsteins bija noliedzis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu