"Dzīve ir koriģējams pasākums!" Mārtiņš Daugulis par profesijas izvēli un iestāšanos "pareizajā" skolā (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vidusskolas beigas ir arī jauns sākums. Nereti gan jauniešiem ir grūti izdarīt izvēli - turpināt mācīties kādā augstskolā vai sākt strādāt un veidot karjeru? Un kā atrast sev piemērotāko studiju virzienu? Par to, kā veidot savu turpmāko ceļu pēc vidusskolas beigām, atbild raidījuma "Apollo 1h" viesis, sabiedrībā pazīstamais politologs, lektors un moderators Mārtiņš Daugulis.  

Video: Mārtiņš Daugulis par karjeras izvēli pēc vidusskolas 

Mārtiņš Daugulis uz jautājumu par to, kā veidot savu turpmāko ceļu pēc vidusskolas beigām, atbild nevienozīmīgi: "Atkarīgs no cilvēka. Liela bīstamība ir salikt visus vienā grupā. No sērijas - viņiem visiem vajadzētu darīt tā vai tā. Cilvēki ir ļoti dažādi."

"Mēs varam runāt tikai par trajektoriju, kad cilvēks izvēlas to, kur viņš apmierina savas dabīgās personības iezīmes, savus talantus. Tad notiek kustība tajā virzienā un ticība savām spējām.

Ja tevi interesē literatūra, kurā neko nepelnīsi - pofig! Ej, jo tev patīk literatūra!

Dari to, jo būsi labs literatūrzinātnieks. Ja būsi labs, būsi apmierināts. Ja būsi apmierināts, tad viss attīstīsies," atzīst Daugulis

Tomēr ne visi spējot noticēt saviem spēkiem un bieži vien studiju izvēli nosaka materiāli apsvērumi: "Jaunieši mēdz iet tikai tur, kur iespējams nopelnīt. Naudas diktāts, kapitālisms. Tur gan es saredzu problēmas. Ja gribi kļūt par ekonomistu tikai tāpēc, ka viņi labi pelna, tad, manuprāt, pastāv risks."

Mūsdienās topošie studenti arī varot labi sagatavoties pirms kāda studiju virziena izvēles, lai atrastu savām interesēm atbilsotšāko: "Iespējams "pielaikot studijas", iespējams doties un būt klātesošam vēl esot skolnieka statusā. Ir miljons Ēnu dienu paveidi, kurus iespējams darīt, ir iespējams teju visur doties uz sagatavošanas kursiem."

RSU lektors atklāj, ka varbūt ne vienmēr nepieciešams uzreiz pēc vidusskolas beigšanas doties studēt: "Skatoties uz rietumu pieredzi un modeli, tur skolēni pēc skolas beigšanas mēdz ņemt gadu ilgu pārtraukumu. Tas ir gads, kurā ceļo, aprodi ar pasauli, saproti, ko tu vēlies, un tikai tad dodies tajā virzienā. Kādu brīdi pastrādā nevalstiskajās organizācijās, veic brīvprātīgo darbu bez atalgojuma.

Tajā brīdī saproti, kas ir tava interese, kurā virzīsies tālāk augstākajā izglītībā."

Mārtiņš Daugulis arī norāda, ka izplatīts, taču maldīgs, ir uzskats par iestāšanos un studēšānu "īstajā" vietā: "Zini to fanātismu - ja neiestāsies "īstajā" skolā, tava dzīve tiks salauzta un tā tālāk. Tas arī ir sava veida sludināšanas aspekts. Iestāsies, sapratīsi, ka tas nav tev - nu nekas, iestāsies citur! Dzīve ir koriģējams pasākums."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu