Nepālas valdība virzīs stingrākus noteikumus alpīnistiem, kuri vēlas kāpt Everestā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Nepālas valdība sākusi virzīt jaunus noteikumus, kas paredzēs stingrāku alpīnistu atlasi. Plānots, ka alpīnistiem būs jāpierāda sava pieredze ar dokumentāciju, vēsta BBC, atsaucoties uz Nepālas valdības sanāksmē nolemto.

Saskaņā ar komisijas ziņojumu, lai saņemtu atļauju kāpt uz Everestu vai citu virsotni, kas ir augstāka par 8 000 metru, alpīnisiem nāksies apmeklēt īpašas apmācības.

Tāpat saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, atļaujas kāpšanai uz Everestu tiks izsniegtas tikai tiem alpīnistiem, kuri jau iepriekš ir iekarojuši Nepālā kādu virsotni, kas nav zemāka par 6,5 tūkstošiem metru.

Turklāt, ja šie noteikumi tiks apstiprināti, tad alpīnistiem izvērtēšanas komisijai būs jāiesniedz arī dokumenti, kas apliecinās to, ka personas veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība atļauj doties ekstremālā pārgājienā.

Taču ne tikai pašiem alpīnistiem nāksies bruņoties ar dokumentiem, lai uzkāptu Everestā, bet arī kompānijām, kas organizē ekspedīcijas, būs jākvalificējas kā glābšanas komandām ar ārsta ar zināšanām.

Jaunu noteikumu izveide ir saistīta ar lielo alpīnistu skaitu, kas joprojām pieaug, līdz ar to strauji kāpj arī cilvēku skaits, kas iet bojā. Patlaban situācija ir novedusi līdz tam, ka tiek ierobežota atļauju saņemšana kāpt kalnā.

Everesta virsotnes tuvumā pēdējā gada laikā miruši vairāki kalnos kāpēji. Tāpat tika ziņots, ka Alpīnistu skaits 2019. gadā varētu pārsniegt pērnā gada rekordu, kas bija 807 virsotni sasnieguši cilvēku.

Foto: Everests

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu