Video: Kā suns kļūst par policijas "darbinieku"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valsts policijas (VP) koledža dalījusies ar video, kā notiek topošo policijas suņu apmācība. Koledžas pārstāvji arī portālam "Apollo" pastāstīja, kas jādara, lai kļūtu par kinologu.

Video redzamas piecus mēnešus vecās Asras (pilnajā vārdā C-Arsa Oger Schloss) apmācības. Kucēns mācās katru dienu, un tas nozīmē arī iepazīties ar visu ko plašā pasaule piedāvā - vidi, skaņām, cilvēkiem, dzīvniekiem un visu citu, kas mums un viņai ikdienā ir visapkārt. Iemācīties ar to sadzīvot, nebaidīties, būt pārliecinātai par sevi un savām spējām. Kinoloģijas pasaulē to sauc par socializēšanu.

Ikdienas treniņos šobrīd galvenais uzsvars tiek likts uz sadarbības veicināšanu ar kinologu, un, protams, jau tiek mācīti paklausības elementi, kā piemēram sēdi, guli, atsaukšana, atbrīvošana u.c.

Arsai ar to visu šobrīd veicas gana labi. Papildus minētajām lietām, Arsa lēnām apgūst arī pēdu dzīšanu un cilvēka smaržas meklēšanu, kas pamatā arī būs viņas specializācija turpmākā darbā un dienestā.

VP koledža norāda, ka viņiem ir prieks un lepnums, ka kolektīvā ir arī četrkājains kolēģis.

Asra divu mēnešu vecumā.
Asra divu mēnešu vecumā. Foto: Valsts policijas koledža

Jaunieši, kas plāno mācīties VP koledžā, vai to jau dara, nereti uzdodot jautājumu - kā kļūt par kinologu? Lai to izdarītu, pirmkārt, ir jākļūst par policistu - tātad sekmīgi jāpabeidz mācības programmā "Policijas darbs". Kad tas ir izdarīts un ir brīva vakance kādā no kinoloģijas amatiem, var pretendēt kļūt par kinologu.

Kad visi priekšnosacījumi ir labvēlīgi, policists apgūst teorētiskās zināšanas, kas attiecas uz dienesta suņu apmācību, aprūpi, uzturēšanu un dienesta specifiku darbā ar dzīvnieku.

Pēc sekmīgas teorijas apgūšanas, kinologam tiek piešķirts dienesta suns, kas visbiežāk ir kucēns, un tad sākās ceļš darbā un apmācībā ar dzīvnieku, kas nepavisam nav vienkāršs. Tiek apgūtas zināšanas, kā strādāt ar kucēnu, vēlāk apgūst pamata iemaņas, kas būs nepieciešamas dienestā un, protams, arī noteiktu specializāciju, kā piemēram narkotisko vielu meklēšana, pazudušu personu meklēšana, pēdu dzišana vai citas specializācijas.

Suņa sagatavošana darbam aizņem aptuveni divus gadus. Pēc tam kinologs ar suni turpina strādāt, jau veicot reālus dienesta uzdevumus. Paralēli mācības turpinās visu mūžu, arī uzturot dienesta suņa spējas un kondīciju.

VP koledžas pārstāvji vēlas vērst uzmanību, ka kļūt par kinologu nenozīmē tikai prieku un platu smaidu par skaistu un paklausīgu suni. Protams, ir arī tas, bet jāpatur prātā, ka suns prasa ikdienas rūpes un īpašu atbildību. Jāatceras, ka suņuku nevar kā datoru izslēgt pēc darba laika, viņu nevarēs atstāt uz brīvdienām voljērā un dzīvnieku viņu aizmirst - suns, kā jebkura dzīva būtne, prasa rūpes un gādību precīzi 24 stundas diennaktī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu