Iepazīsti komandas: Kuras izlases ir favorītes apakšgrupās?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV basketbola izlase
ASV basketbola izlase Foto: AFP/SCANPIX

2019. gada FIBA Pasaules kauss basketbolā sāksies jau rīt, kad Ķīnā tiks aizvadītas pirmās spēles apakšgrupās. Portāls "Apollo" piedāvā ielūkoties, kuras komandas ir favorītes E, F, G un H apakšgrupās. Vai kādai no izlasēm izdosies pārsteigt? 

E apakšgrupa

Turnīra E grupā izteikta viena favorīte un divas komandas, kuras sadalīs ceļa zīmi uz tikšanu tālāk. ASV izlase šajā apakšgrupā ir pārliecinoši favorīti un tas ir pamatoti, jo pēdējos divos FIBA Pasaules kausos tieši amerikāņi ir izcīnījuši zelta medaļas. 

2014. gada finālā ASV ar rezultātu 129:92 pārspēja Serbiju, bet 2010. gadā Turciju ar 81:64. 

Šogad amerikāņiem ir pamatīgi iztrūkumi sastāvā. Basketbola pasaule šajā turnīrā neredzēs tādas zvaigznes kā Lebronu Džeimsu, Entoniju Deivisu, Kairiju Ērvingu, Kevinu Durantu, Kavai Lenardu, Polu Džordžu, Stefanu Kariju u.c.

Neskatoties uz to, ka ASV izlases sastāvā nebūs pieredzējušie spēlētāji, tā ir komanda, kuru eksperti uzskata par galvenajiem favorītiem. Uz Ķīnu amerikāņi brauks ar daudziem, jauniem talantiem, piemēram, Džeisonu Teitamu, Donovanu Mičelu, Kembu Volkeru, Krisu Midltonu, Džeilenu Braunu u.c. 

Foto: AFP/SCANPIX

No apakšgrupas ASV izlasei būtu jāiziet kā favorītiem, taču ja izslēgšanas fāzē pretī gadās kāds no Eiropas "smagsvariem", tad amerikāņi var arī palikt bez medaļām. 

Par E grupas divām komandām, kuras pamatīgi cīnīsies savā starpā tiek dēvētas Čehijas un Turcijas izlases. Kvalifikācijas turnīra ietvaros Turcija bija vienā grupā ar Latvijas izlasi, ierindojoties otrajā vietā, atpaliekot vien no spāņiem. 

Turcijas izlase uz PK dosies ar vairākiem pieredzējušiem vīriem sastāvām, piemēram, Ersanu Iljasovu un Semi Erdenu, kā arī jauno talantu Džedi Osmanu, kurš pārstāv Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandu Klīvlendas "Cavaliers". 

Čehijas izlase uz FIBA Pasaules kausa finālturnīru kvalificējās no K grupas, kurā ierindojās trešajā vietā. 12 spēlēs čehi izcīnīja astoņas uzvaras. 

Uz kausa izcīņu Čehijas izlase dosies ar savu lielāko zvaigzni sastāvā Tomašu Satoranski, kurš pārstāv NBA klubu Čikāgas "Bulls". Ar savu agresīvo un neparocīgo spēles stilu čehi ir spējīgi "nokost" Turciju un pārspēt Japānu. 

Par šīs grupas pastarīti pamatoti tiek uzskatīta Japānas izlase, kuras izkļūšana no grupas būtu milzīgs pārsteigums visai basketbola sabiedrībai. Pamatīgas veiksmes klātbūtnē, japāņi ir spējīgi aizķerties pret čehiem, taču Turciju un ASV maz ticams, ka izdosies pārspēt. 

F apakšgrupa

Šajā grupā ir ielozētas spēkos līdzīgas komandas, taču par tās favorīti būtu jāuzskata Grieķijas izlase, kuras sastāvā ir NBA aizvadītās sezonas MVP Jannis Adetokunbo, kurš noteikti būs arī visa turnīra lielākā zvaigzne.  

Grieķi kvalifikācijas L grupā triumfēja ļoti pārliecinosi. 12 spēlēs tika izcīnītas 11 uzvaras. Kvalifikācijas turnīrā komanadas rezultatīvākais spēlētājs bija 30 gadus vecais Niks Kalates, kurš vidēji spēlē guva 19 punktus. 

Grieķijas izlase tiek minēta pie komandām, kura šajā kausa izcīņā ir spējīga cīnīties par medaļām, iespējams, pat par čempiontitulu. 

Foto: AP/Scanpix

Grieķijas izlases sastāvā iekļauti vairāki zināmi vārdi, piemēram, Kalates, Adetokunbo brāļi, Printezis, Papanikolau u.c.

2006. gada pasaules kausa izcīņā grieķi aizkļuva līdz finālam, kur atzina Spānijas izlases pārsvaru. 

Par F grupas otru spēcīgāko komandu tiek uzskatīta Melnkalnes izlase, kura izšķirošajā spēlē par iekļūšanu finālturnīrā pārspēja tieši Latvijas izlasi. Melnkalnieši ar savu nepiekāpīgo spēles stilu var sagādāt lielas problēmas pretiniekiem. 

Komandas lielākā zvaigzne ir NBA kluba Orlando "Magic" centra spēlētājs Nikola Vučevičs. 

Melnkalnes izlase pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē izcīnīja tiesības piedalīties FIBA Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.  

Pirms pieciem gadiem Brazīlijas izlase aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kur bija bezspēcīga pret Serbiju - 56:84. Arī uz šo čempionātu Brazīlijas izlases satāvā ir redzami uzvārdi, kuri jau ilgu laiku ir pārstāvējuši valstsvienības krāsas - Andersens Varežao, Leandro Barbosa, Merselo Huertas u.c. 

Brazīlijas izlase tiek uzskatīta par trešo spēcīgāko F apakšgrupā, taču veiksmīga snieguma gadījumā ir iespējams pārsteigt Melnkalni un izkļūt no grupas. 

Jaunzēlandes izlase pamatoti tiek uzskatīta par grupas vājāko komandu, jo lielākā daļa spēlētāju nāk no vietējā čempionāta. 

No iespējas piedalīties FIBA Pasaules kausā attiecies NBA kluba Oklahomas "Thunder" centra spēlētājs Stīvens Adams. 

G apakšgrupa

Foto: AFP / Scanpix

G grupā ir divas izteikas komandas - Francijas un Vācijas izlases, kuras būs favorītes šajā grupā.

Francijas izlase ir 2014. gada FIBA Pasaules kausa bronzas medaļu ieguvēja. Komanda šogad ir apņēmības pilna izdarīt lielas lietas. Francijas izlases sastāvā iekļauti vairāki NBA zināmi vārdi - Rūdijs Gobērs, Evan Furnjē, Nikolas Batums, Franks Nilikinā, kā arī Elijas Okobo. Šiem spēlētājiem pievienoti vairāki Eirolīgas basketbolisti, spilgtākais no tiem - Nando de Kolo. 

Kvalifikācijas turnīrā franči pārliecinoši uzvarēja K grupā, izcīnot 10 uzvaras 12 spēlēs. Rezultatīvākais vīrs šajā turnīrā bija 30 gadus vecais Batums, kurš vidēji spēlē guva 13,3 punktus. 

Pilnīgi noteikti, ka Francijas izlase ir jāmin pie vieniem no favorītiem uz zelta medaļām.

Vācijas izlase FIBA pasaules kausam kvalificējās kā otra labākā komanda L apakšgrupā. 12 spēlēs vācieši izcīnīja deviņas uzvaras. 

Rezultatīvākais spēlētājs bija NBA kluba "Thunder" spēlētājs Deniss Šrēders, kurš vidēji spēlē guva 23,5 punktus. Vācijas izlasi gaidāmajā turnīrā pārstāvēs arī Daniels Taiss no Bostonas "Celtics". Moriss Vāgners, kurš pārstāv "Wizards" vienību treniņnometnes laikā tika atbrīvots no komandas. 

Pateicoties lieliskam Dirka Novicka sniegumam 2002. gada finālturnīrā, Vācijas izlase izcīnīja bronzas godalgas. 

Par šīs grupas divām pastarītēm pamatoti tiek uzskatītas Jordānijas un Dominikānas Republikas izlases. Visticamāk, ka šīs abas izlases savā starpā sadalīs to, kura no komandām turnīru noslēgs ar vismaz vienu uzvaru, bet kura - mājās dosies ar visiem zaudējumiem. Jāpiemin, ka 2014. gada turnīrā Dominikānas Republika aizkļuva līdz astotdaļfinālam. 

H apakšgrupa

Foto: FIBA.com

Turnīra noslēdzošajā grupā ir ielozētas komandas, kur visticamāk par favorītiem ir jāuzskata Lietuvas un Austrālijas izlases. Lietuvas izlase ir 2010. gada bronzas medaļas ieguvēja. 

Komanda uz šo čempionātu dosies ar savu jau ierasto kodolu - Jons Valančūns, Mindaugas Kuzminskas, Mants Kalnietis, Domants Sabonis un Pauļus Jankūns. 

Kvalifikācijas turnīrā Lietuva 12 spēlēs izcīnīja 11 uzvaras, triumfējot J grupā. Par komandas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Sabonis, kurš vidēji spēlē guva 14,5 punktus. Jāpiemin, ka viņš aizvadīja tikai divas spēles. 

Lietuvas izlase ir komanda, kurai no apakšgrupas būtu jāizkļūst, taču vai tā reāli var pretendēt uz augstām vietām šogad? Maz ticams. 

Austrālijas izlase tiek minēta, kā komanda, kura šajā turnīrā varētu pārsteigt un kļūt par "melno zirdziņu". Komandas sastāvā ir vairāki spēlētāji, kuriem karjeras laikā bijis NBA pieraksts - Endrū Boguts, Petijs Milzs, Metjū Delavadova, Āron Beinss un Džo Ingls.

Protams, ka liels iztrūkums ir Austrālijas lielākās zvaigznes Bena Simonsa nepiedalīšanās šajā PK izcīņā. 

2014. gada finālturnīrā Austrālija izstājās astotdaļfinālā, kad ar 64:65 piekāpās Turcijai. 

Kanādas izlase tiek minēta, ka viena no komandām, kurai būtu bijis viens no lielākajiem potenciāliem, ja vien visas vienības zvaigznes būtu piekritušas piedalīties turnīrā.  

Komandai atteica Endrū Viginss, Džamals Marejs, Tristians Tompsons, R.Dž. Barets, Niks Stauskas, Dvaits Pouvels, kā arī Kelijs Oliniks. 

Bez šiem spēlētājiem ierindā ir grūti saprast, kāds ir patiesais Kanādas izlases spēks. Iespējams, ka komanda var aizķerties spēlēs pret Austrāliju un Lietuvu, taču iespaidīgu rezultātu sasniegšana tai netiek prognozēta. 

Senegālas izlase pamatoti ir H grupas pastarīte. Komanda iespējams var "iekost" kanādiešiem, taču izkļūšana no grupas būtu liels pārsteigums. 2014. gada turnīrā Senegāla aizkļuva līdz astotdaļfinālam, kur nācās atzīt Spānijas sagrāvi. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu