Ugunsgrēki Amazones lietus mežos sasnieguši rekordlielus apmērus (1)

Apollo.lv
Mežu ugunsgrēki Brazīlijā.
Mežu ugunsgrēki Brazīlijā. Foto: AP/Scanpix

Brazīlijas lietus mežos plosās plaši ugunsgrēki, kas šogad sasnieguši rekordlielus apmērus. Nacionālais kosmosa izpētes centrs (Inpe) ziņo, ka ugunsgrēku izplatība ir par 84% lielāka, salīdzinot ar 2018. gadu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ziņojums sekojis tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru atlaida dienesta vadītāju par pretrunīgi vērtētiem mežu izciršanas datiem.

Amazone ir lielākais lietus mežs pasaulē, un tas ir kritiski svarīgs oglekļa pārstrādē un globālās sasilšanas palēnināšanā. Tajā mīt arī vairāk nekā trīs miljoni augu un dzīvnieku sugas, kā arī aptuveni miljons pamatiedzīvotāju.

Dabas aizsardzības speciālisti ugunsgrēkos vaino Bolsonaru, sakot, ka viņš aicinājis mežcirtējus un zemniekus attīrīt zemi. Zinātnieki sacījuši, ka, kopš Bolsonaru nākšanas pie varas šī gada janvārī, paātrinājies mežu izciršanas ātrums.

Mežu ugunsgrēki Brazīlijā.
Mežu ugunsgrēki Brazīlijā. Foto: Reuters/ScanPix

Bolsonaru gan kritiku noraidījis, un minējis, ka ugunsgrēkus varētu būt sākušas dažādas nevalstiskās organizācijas, tādējādi atriebjoties par finansējuma samazināšanu. Viņš gan nespēja sniegt pierādījumus šiem apgalvojumiem.

Inpe ziņojuši, ka laikaposmā no janvāra līdz augustam fiksēti 74 tūkstoši ugunsgrēku, kas ir lielākais fiksēto gadījumu skaits, kopš novērojumu sākšanas 2013. gadā. Kopš 15. augusta novēroti vairāk nekā deviņarpus tūkstoši ugunsgrēku, lielākoties Amazones reģionā.

Savukārt NASA paziņojuši, ka kopējais ugunsgrēku aktivitāte Amazones baseinā esot zemāka par vidējo. Dažos štatos tā esot augstāka par ierasto, savukārt citos, zemāka.

Ugunsgrēki Amazones lietus mežos ir ierasta parādība gada sausajā laikā, tomēr daļu no tiem tīšām sāk, lai nelegāli atbrīvotu zemi no kokiem, un to varētu izmantot lopkopībai.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu