Sociālajos tīklos populārākie Amazones meža ugunsgrēku attēli nemaz neatspoguļo realitāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters / Scanpix

Pēdējās nedēļas laikā liela daļa sociālo tīklu ir pārpildīti ar Amazones meža ugunsgrēkiem. Šāda veida cilvēku aktivitāte palīdz atspoguļot notikumu pēc iespējas vairāk cilvēkiem, taču, kā vēsta CNN, dažas no sociālajos tīklos publicētajām fotogrāfijām nemaz neatbilst patiesībai un atspoguļo pavisam citus notikumus.

Ugunsgrēks, kas plosās Brazīlijas lietus mežos plosās šogad sasniedzis rekordlielus apmērus. Nacionālais kosmosa izpētes centrs (Inpe) ziņo, ka ugunsgrēku izplatība ir par 84% lielāka, salīdzinot ar 2018. gadu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Plašo savvaļas ugunsgrēku izraisīšanā Brazīlijā Amazones lietus mežos vainojamas varētu būt nevalstiskās organizācijas (NVO), tā ceturtdien, 22. augustā,pieļāva Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, atzīstot, ka viņam nav pierādījumu, bet tikai aizdomas.

Pēc kosmosa pētījumu centra datiem, Brazīlijā šogad ir par 80% vairāk ugunsgrēku nekā pērn, bet vairāk nekā puse ugunsgrēku notiek tieši Amazonē.

Satelītfotogrāfijas ir labs veids kā palīdzēt pasaulei apjaust situācijas nopietnību. Tajās galvenokārt var redzēt cik daudz ugunsgrēks ir izpostījis mežu un kā dūmi ir izplatījušies pa visu valsts teritoriju. Taču sociālajos tīklos ievietotās fotogrāfijas bieži vien neatbilst realitātei, novērojis CNN.

Šī ir viena no populārākajām fotogrāfijām sociālajos tīklos. Tajā redzams kupls meža masīvs ar pamatīgu dūmu sienu. Fotogrāfijā patiesi ir redzams Amazones tropiskais mežs, taču tas neatspoguļo šī brīža situāciju. CNN vēsta, ka fotogrāfija uzņemta vairāk nekā pirms 20 gadiem. "The Guardian" šo fotogrāfiju publicēja 2007. gadā un uzsver, ka tā uzņemta 1989. gada jūnijā.

Tāpat arī dažādas izklaides vietnes publicē fotogrāfijas, kas it kā atspoguļo ugunsgrēku Brazīlijā. Šim attēlam aptuveni 3 miljoni cilvēku nospieduši pogu "Patīk".

Arī aktieris Leonardo Di Kaprio sociālajā tīklā "Instagram" publicējis vēstījumu, kas veltīts Amazones mežu ugunsgrēkam. Taču šis attēls arī neatspoguļo pašreizējos ugunsgrēkus Amazonē. CNN vēsta, ka šī fotogrāija ir uzņemta 2018. gadā.

Vēl kāds aktieris sociālajā tīklā "Twitter" dalījies ar četrām fotogrāfijām, kas pēc CNN vēstītā, neatbilst Brazīlijā notiekošajam. Divās fotogrāfijas nemaz nav redzama Amazone. Piemēram, viens no šī aktiera publicētajiem attēliem ir uzņemts 2018. gadā Zviedrijā.

Sociālajos tīklos arvien lielāku popularitāti iegūst fotogrāfijas, kurās redzami sadeguši dzīvnieki. Tā, piemēram, kāda blogere publicējusi četrus attēlus "Twitter".

Fotogrāfija, kurā ir redzams raudošs pērtiķis nav uzņemts Amazonē, tāpat arī sadegušais trusis ir uzņemts Kalifornija nevis Brazīlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu